Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan: Lekande roligt schackspel

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kulturskolan i Bengtsfors utvidgar under senhösten sitt utbud med några nya kurser. En av dessa är schack, under ledning av Safian Haj Mohamed, själv aktiv schackspelare sedan 40 år tillbaka. Det är en populär satsning som 15 barn har anmält sig till.
Kulturskolan i Bengtsfors utvidgar under senhösten sitt utbud med några nya kurser. En av dessa är schack, under ledning av Safian Haj Mohamed, själv aktiv schackspelare sedan 40 år tillbaka. Det är en populär satsning som 15 barn har anmält sig till. Foto: Conny Hultgren

Femton elever och femton kurstillfällen. Schack står på schemat på Kulturskolan i höst och i vår.

Kursledare är Bengtsforsbon Safian Haj Mohamed, som har spelat schack i 40 år. Han är aktiv i Säffle schacklubb, som spelar i allsvenskan.

Det rådde febril aktivitet runt bordet under den första lektionen.

Glada och nöjda barn

– Det blev ett livligt och roligt första kurstillfälle. Barnen och deras föräldrar var glada och nöjda. Jag tror att det kommer att gå bättre och bättre, säger Safian Haj Mohamed.

Unga spelare vid schackbordet i full tankeverksamhet inför nästa drag.
Unga spelare vid schackbordet i full tankeverksamhet inför nästa drag. Foto: Conny Hultgren

Deltagarna i kursen är mellan 7 och 12 år.

Safian Haj Mohamed berättar att barnen ligger på lite olika kunskapsnivå när det gäller schack så det gäller för honom att anpassa lektionerna för var och en av deltagarna.

– Men jag hjälper till, förklarar hur pjäserna flyttas, visar exempel på problemlösning och tittar till eleverna individuellt.

Varför spela schack?

– Det skärper tankeförmågan, det logiska tänkandet och man kan ha nytta av det i exempelvis matematik. Schack är också viktigt för fantasin och den sociala kompetensen, säger Safian Haj Mohamed.

Schack är glädje. Det visade spelledaren Safian Haj Mohamed och de unga deltagare som nu går kursen på Kulturskolan.
Schack är glädje. Det visade spelledaren Safian Haj Mohamed och de unga deltagare som nu går kursen på Kulturskolan. Foto: Conny Hultgren

Att delta i schackkursen kostar 225 kronor. Då får man vara med vid femton kurstillfällen, som pågår en timme varje gång. De som missade den första gången kan hoppa på senare.

Planerar hålla tävlingar

– Det går bra eftersom vi alltid kommer att repetera vad vi lärde oss förra gången. Planen är att vi ska ha tävlingar och utveckla det här efterhand, men det får ta lite tid, säger Safian Haj Mohamed.

Safian Haj Mohamed skriver upp några allmänna ordningsregler vid schackspel.
Safian Haj Mohamed skriver upp några allmänna ordningsregler vid schackspel. Foto: Conny Hultgren

Alla schackbrädor och spelpjäser har skänkts av Bengtsfors schackpionjär, Sten Rydh.

Statliga pengar

Kultur- och fritidschefen Sara Vogel-Rödin berättar hur idén föddes.

– Det var Safian som ringde till mig och frågade om vi var intresserade av att starta en kurs. Vi tyckte det var roligt att testa. Men vi har inga pengar för det i den kommunala budgeten utan har fått ett anslag från statliga Kulturrådet för denna och flera andra aktiviteter.

Kulturskolan i Bengtsfors har fått totalt 280 000 kronor från Kulturrådet för att under hösten och våren hålla följande utbildningar: schack, måleri, slöjdtrucken (en slags verkstad på hjul), film och ensemble.

– Det är roligt för oss på Kulturskolan att vidga vyerna och kunna erbjuda något utöver vårt ordinarie utbud. Det ska bli spännande att se hur det här utvecklas, säger Sara Vogel-Rödin.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunNöje/KulturSafian Haj MohmedSara Vogel-RödinSchack

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.