Hoppa till huvudinnehållet

Edshus vill höja hyrorna vid årsskiftet

Publicerad:
Några av Edshus nya hus vid Timmertjärn.
Några av Edshus nya hus vid Timmertjärn. Foto: Tommy Löfgren

Förhandlingar ska inledas mellan kommunägda Edshus AB i Dals-Ed och Hyresgästföreningen om nästa års hyror. Redan nu står det klart att bostadsbolaget vill höja hyrorna.

Edshus har lämnat in ett höjningskrav på 4,38 procent vilket enligt Hyresgästföreningen är ett av de högsta i regionen.

Hyresgästföreningens ståndpunkt är att förhandlingsresultatet behöver hamna på en lägre nivå och stödjer sig på det rådande ekonomiska läget.

Begärt förhandling

Edshus har begärt förhandling om nästa års hyror och hänvisar till ökade kostnader. Bolaget anser att hyrorna behöver höjas med 4,38 procent från årsskiftet.

På Hyresgästföreningen har man ännu inte fått ta del av förhandlingsunderlaget och kan därför inte i detalj kommentera kravet.

– Vi behöver naturligtvis granska underlaget och de lokala förutsättningarna noga innan vi kan börja förhandla. Men med fortsatt låga räntor och sjunkande inflation förutsätter vi att överenskommelsen landar på en lägre nivå, säger Sophia Saukko, förhandlare på Hyresgästföreningen.

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter med en hyra på 4 960 kronor skulle Strömstadsbyggens krav innebära en höjning med 217 kronor.

Förhandlingarna omfattar 459 lägenheter.

Artikeltaggar

Edshus ABEkonomiHyresgästföreningenHyrorNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.