Hoppa till huvudinnehållet

Pressade socialdemokrater möttes i Ed

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Bijan Zainali, regionalpolitiker och medlemsansvarig, tillsammans med riksdagsledamöterna Paula Holmqvist och Jörgen Hellman vid partidistriktets höstmöte i Ed.
Bijan Zainali, regionalpolitiker och medlemsansvarig, tillsammans med riksdagsledamöterna Paula Holmqvist och Jörgen Hellman vid partidistriktets höstmöte i Ed. Foto: Tommy Löfgren

I söndags höll Socialdemokraterna i Fyrbodal höstmöte på Stallbacken i Ed. Mötet var planerat sedan länge, men skedde i ljuset av det krisläge partiet befinner sig i.

Höstmötet skedde bara dagar efter partistyrelsens uppmärksammade möte i Stockholm.

I Stockholm diskuterades den kris Socialdemokraterna går igenom nu. Under partistyrelsens möte togs beslut om en strategi för att lyfta partiet ur den akuta krisen

Ur krisen

Jörgen Hellman, riksdagsledamot från Brålanda, är ledamot i partistyrelsen och var också på plats under höstmötet i Ed och berättade bland annat att det finns en ny självkritisk hållning inom partiet.

– Vi måste bli tydligare i de frågor som är våra. Det handlar till exempel om att värna välfärden. Människorna ska kunna lita på att sjukvården. Det ska finnas en tilltro till samhällets förmåga.

Det sa han under kort improviserad pressträff med Dalslänningen i lunchpausen. Höstmötet var internt och inte öppet för media.

I pressträffen deltog också Dals-Eds riksdagsledamot Paula Holmqvist och regionpolitikern Bijan Zainali.

Låga opinionssiffror

Att Socialdemokraterna har det jobbigt nu med historiskt låga opinionssiffror, kritiken mot Stefan Löfven och utmaningen från Sverigedemokraterna är ingen hemlighet.

De många skjutningarna från de kriminella gängens härjningar har heller inte hjälpt Socialdemokraterna på vägen.

En alarmklocka

Jörgen Hellman beskrev Sverigedemokraternas framgångar i perspektivet av den växande högerextremismen i vissa Europeiska länder som en alarmklocka.

Det är tre år kvar till nästa val och för Socialdemokraterna gäller det att hantera Januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet och samtidigt förtydliga sin egen politik.

– Vi måste prata mer om hur vi ska få ihop Sverige och förbättra välfärden för människor där skola och omsorg ingår. Vi måste bli tydligare med vad vi vill med landet, sa Jörgen Hellman.

Ny strategi

En viktig punkt på höstmötet i Ed var att berätta om och diskutera den nya strategin, liksom klyftorna mellan stad och land.

Just klyftan mellan stad och land är något som syns tydligt i Dalslands små landsbygdskommuner.

101 ombud, styrelse och gäster ägnade dagen åt att debattera och fatta beslut om verksamhetsplan och budget för 2020.

Carina Halmberg, arbetarekommunens ordförande och Per Erik Norlin oppositionsråd i Dals-Ed hälsade gästerna välkomna.

Förutom nämnda deltog också riksdagsledamoten Mats Wiking samt Louise Åsenfors från regionstyrelsen. För musikunderhållningen stod duon Rune och Gunnar.

Artikeltaggar

Bijan ZainaliEdJörgen HellmanMats WikingNyheterPaula HolmqvistPer-Erik NorlinPolitikSocialdemokraternaStefan Löfven

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.