Hoppa till huvudinnehållet

Robin Jansson: "Jag vill leverera på en högre nivå"

Publicerad:
Robin Jansson tog en ordinarie plats i startelvan i Orlando City. Han hoppas kunna leverera på en ännu högre nivå nästa säsong.
Robin Jansson tog en ordinarie plats i startelvan i Orlando City. Han hoppas kunna leverera på en ännu högre nivå nästa säsong. Foto: John Raoux

Robin Janssons Orlando City missade säsongens stora mål med Major League Soccer - att nå slutspel. Men för Robin Jansson själv blev debutsäsongen i den amerikanska proffsligan en stor framgång. Han tog tidigt en plats i startelvan och spelade från start i nästan alla matcher. Nu berättar han exklusivt i Dalslänningen om året i USA, de nya målen för nästa år och om hur han ser på moderklubben Bengtsfors utmaningar i division 3.

Vi når Robin Jansson på en skrapig telefonlina. Han har varit hemma i Bengtsfors och Sverige i några veckor, men befinner sig ständigt på resande fot runt om i landet.

Fotbollsmässigt har han gjort ett par träningar med moderklubben Bengtsfors IF och kompisarna från hemorten och även ett par träningar med sina tidigare klubbar IK Oddevold och Trollhättans FC.

– Man behöver röra på sig för att behålla bolltouchen, även när man är ledig från ligaspel i USA, säger han.

Robin Jansson skriver på kontraktet med Orlando City i mars 2019. Han har ett år till kvar på kontraktet, plus ytterligare ett optionsår.
Robin Jansson skriver på kontraktet med Orlando City i mars 2019. Han har ett år till kvar på kontraktet, plus ytterligare ett optionsår.

Apropå Bengtsfors. Vad säger du om klubbens insats att gå upp i division 3?

- Jag tycker att det är grymt. Det är jättestarkt att vinna en serie. Det är inte något som man bara gör.

Hur klarar de sig i trean, tror du?

– Det är viktigt med en tydlig spelidé och att man vågar spela sig fram till chanserna och rulla boll. Att man har en egen filosofi. Jag hoppas att de håller i som de gjort de senaste åren och att man kör för fullt, men det är mycket större att gå från division 4 till division 3, än vad det var att gå från division 5 till division 4.

Vad behöver Bengtsfors förbättra?

– Klubben behöver känna att man är ett vinnande gäng. Det är viktigt att man får in den mentaliteten och känner att man når framgångarna tillsammans. Sedan behöver både spelare, tränare och inte minst klubben i sig höja sig ytterligare en nivå. Den största utmaningen blir nog organisationen kring klubben och hur man sätter den.

Under veckorna hemma i Sverige har Robin Jansson sett sitt kära AIK, som han spelade med förra året och nickade hem SM-guldet till, spela färdigt den allsvenska säsongen.

– Jag var i Malmö när de spelade borta mot MFF och sedan i Solna när de mötte GIF Sundsvall. Det blev ingen rolig avslutning i år, men de kommer igen.

Är ditt hjärta kvar i AIK fortfarande?

– Ja, absolut. Även fastän jag bara vara där med laget i knappt ett år, så glömmer jag aldrig att jag fick chansen i laget och att jag lyckades ta den och dessutom få vara med och vinna ett SM-guld. Det är fantastiska människor i AIK, både i och utanför klubben.

Robin Jansson bärs ut på bår i säsongens sista match med Orlando City. Men skadan var inte så allvarlig. Jansson är tillbaka i gott slog igen.
Robin Jansson bärs ut på bår i säsongens sista match med Orlando City. Men skadan var inte så allvarlig. Jansson är tillbaka i gott slog igen. Foto: John Raoux

Efter året i AIK blev du proffs USA i början av det här året. Vad säger du om din säsong i Orlando?

– Det är klart att det var en stor besvikelse att inte nå slutspel. Vi har en fin arena och bra fans och vi ville verkligen få en framgång med laget och nå slutspel för första gången. Men vi var inte tillräckligt bra. Det är bara att kolla i tabellen, vi slutade näst sist i vår division.

Annan fotboll

Robin Jansson fortsätter.

– Individuellt för egen del så var det en helt okej säsong. I några matcher gick det riktigt bra, men i andra kände man att vad fasen hände där. Det var ett lite annorlunda sätt att spela och tänka. Det är mer anfallsfotboll i USA med många individuellt tekniskt mycket duktiga och kvicka spelare. Defensivt är det inte så skolat som i Sverige, men man kom in i det efter ett tag och jag tycker att jag lärt mig mycket och utvecklats. Det har varit intressant att testa någonting nytt och annorlunda.

Robin Jansson beskriver flytten till USA och livet på andra sidan Atlanten utanför fotbollsplanen, som en kanske ännu större utmaning än själva fotbollsspelandet.

– Jag hade aldrig bott utanför Sveriges gränser innan jag flyttade till USA och man har varit van att ha sin lilla comfortzone och veta hur allting fungerar. Här skulle man till exempel skriva på massor med papper som man skulle visa upp när man reste. Det var en hel del jobb med lite olika tillstånd.

Tanken var att du skulle ha mött LA Galaxy med Zlatan i laget i slutet av maj. Nu var han avstängd i den matchen och ser ut att lämna USA till nästa år. Vad tänker du om det?

– Det hade varit mäktigt att få möta honom och Galaxy. Det hade varit stort, såklart. Det är Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna och han är även högt rankad internationellt. Men det är ingenting jag går och tänker på nu.

Du har ett år kvar på ditt kontrakt med Orlando. Vad vill du få ut av nästa säsong?

– Jag har ett år kvar, plus ytterligare ett optionsår. Det blir ju garanterat en säsong till, men vad som händer efter det vet jag inte. För min egen del gäller det att leverera och att leverera på en högre nivå än i år. Sedan vill jag såklart att laget ska utvecklas, så att vi kan nå en framgång tillsammans.

Nå slutspel till exempel?

– Det kommer att vara det stora målet.

När åker du tillbaka till USA?

– Någon gång i början eller mitten av januari.

Vilka andra uppdrag väntar innan dess, någon idrottsgala eller någon landskamp som förra året?

– Inte någonting som jag vet om just nu. Jag hade nog mitt på fotbollsgalan förra året. Hur det blir med några landskamper eller någon Januariturné vet jag inte. Men jag känner väl själv att jag inte riktigt levererat på den nivån.

Det är ett Europamästerskap nästa år dit Sverige kvalificerat sig. Är det något som du siktar på?

– Det är inget jag tänkt på direkt. Det hade varit stort såklart, men jag måste snäppa upp mig för att nå dit. Målet för nästa säsong är i första hand Orlando, sedan får vi se vad det räcker till.

Närmast väntar dock fortsatta några veckors semester.

– Jag åker ut i Europa den här veckan och stannar där ett tag. Sedan är det dags att åka tillbaka till USA och förbereda sig för nästa säsong.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors IFFotbollMLSOrlando CityRobin Jansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.