Hoppa till huvudinnehållet

Svar till (S): (M), (C), (SD) och (KD) står lokalt upp för Dalslands sjukhus

Publicerad:
Per Jonsson (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande.
Per Jonsson (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande. Foto: Conny Hultgren
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Conny Hultgren

Det sticker tydligen i ögonen hos (S) att de fyra partier som idag bildar majoritet i Bengtsfors kommun aktivt arbetar för Dalslands Sjukhus. Det är inte obekant för oss att Norra Hälso- och Sjukvårdsnämnden, NHSN, av besparingsskäl planerar för att stänga nattjouren mellan kl 24 – 07 och oavsett hur den majoritet av regionpolitiker ser ut som ansvarar för det, så står vi i M, C, SD och KD lokalt upp för sjukhuset och utveckling av det.

Det gjorde vi under den förra mandatperioden och det gör vi även framåt. Vi har också kunnat se hur regionpolitikerna med borgerlig majoritet sedan 2015 på olika sätt medverkat till fortsatt och i vissa delar ökad verksamhet vid sjukhuset, inte minst genom den utveckling som skett efter Praktikertjänsts entré hos sjukhuset.

Trots detta spyr i fredagens Dalslänningen fyra (S)-politiker galla över oss. De går till attack och vill ge intryck av att de själva ifråga om sjukhuset är pålitliga. Vilket ju faktiskt inte alls är sant! Det var nämligen under den senaste (S)-ledda perioden i regionen som (för att använda S-politikernas språk) trygghet rycktes undan och sjukvården försämrades. Det var då som det verkligen blev mindre av jämlik vård för dalslänningarna.

Kommittén för Dalslands Sjukhus visade inför valet 2014 på 16 (sexton!) försämringar som den (S)-ledda regionen levererade under sin senaste mandatperiod i styre:

Från sjukhuset försvann då enligt sjukhuskommitténs redovisning allergimottagning, blodgivarcentral, dietist, endoskopiavdelning, kirurgmottagning, labb, lungmottagning, mag-tarmmottagning, matsal, neurologmottagning, njurmottagning, operation, ortopedmottagning, ortopedteknik samt reumatologmottagning och med allt detta många jobb.

I rättvisans namn ska konstateras att några förbättringar också kom till, bland annat helikopterplatta, café, hudmottagning och pollenfälla.

När (S) med argumentation liknande den i fredagens tidning, försöker ikläda sig rollen som den pålitliga försvararen av Dalslands Sjukhus så har man glömt sin egen ”meritlista”. Vi hade inte alls tänkt orda om det nu men när (S) partitaktiserar istället för att sakligt diskutera sjukhuset framtida möjligheter, ja då måste vi påminna om sanningen.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att NHSN:s presidium ska inbjudas till kommunfullmäktige den 2 december med möjlighet att lämna information i ärendet. Eftersom nämndens nuvarande upphandling gällande nattjouren går ut först den 28 februari finns tid för informationsutbyte och möjlighet att värdera olika alternativ. Vi hoppas på en givande diskussion!

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Per Jonsson (C)

Kommunstyrelsens andre vice ordförande

Artikeltaggar

BengtsforsDalslands sjukhusDalslänningenInsändareKDUPer JonssonPraktikertjänstStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.