Hoppa till huvudinnehållet

Bildextra: Jubileumsinvigning av julmarknaden i Ödskölt - landshövdingen gästade

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
 • Landshövding Anders Danielsson klipper bandet och förkunnar den 40:e julmarknaden vid Alltorps Tingshus invigd.
  Landshövding Anders Danielsson klipper bandet och förkunnar den 40:e julmarknaden vid Alltorps Tingshus invigd. Foto: Mattias Modéen
 • Den norska kvintetten Vigdis Lien Olsen, Stig Lien Olsen, Ingunn-Anette Öhra, Anne-Grete Strandengen och Fredrik Östreng spelade julmusik.
  Den norska kvintetten Vigdis Lien Olsen, Stig Lien Olsen, Ingunn-Anette Öhra, Anne-Grete Strandengen och Fredrik Östreng spelade julmusik. Foto: Mattias Modéen
 • Knallen Margareta Wikström, som bland annat säljer hemkokt sylt, saft och chutney i samspråk med marknadsbesökaren Barbora Wilhelm.
  Knallen Margareta Wikström, som bland annat säljer hemkokt sylt, saft och chutney i samspråk med marknadsbesökaren Barbora Wilhelm. Foto: Mattias Modéen
 • Högklassig träslöjd på marknaden i Alltorp.
  Högklassig träslöjd på marknaden i Alltorp. Foto: Mattias Modéen
 • Anna Eriksson, ordförande i Alltorps julmarknadsförening, framhöll i sitt jubileumstal att det finns inga fegisar i Alltorp och Ödskölt.
  Anna Eriksson, ordförande i Alltorps julmarknadsförening, framhöll i sitt jubileumstal att det finns inga fegisar i Alltorp och Ödskölt. Foto: Mattias Modéen
 • Tom Eriksen från Bengtsfors var knalle för andra året i rad. Han sålde träslöjd med bland annat tomtar och fågelbord.
  Tom Eriksen från Bengtsfors var knalle för andra året i rad. Han sålde träslöjd med bland annat tomtar och fågelbord. Foto: Mattias Modéen
 • Sara Brandin och Madelene Gustafsson sjöng julsånger.
  Sara Brandin och Madelene Gustafsson sjöng julsånger. Foto: Mattias Modéen
 • Ãven utedassen hade fått sig en julstädning dagen till ära. Här dubbeldasset, där man kan sitta och spekulera tillsammans med sin granne.
  Ãven utedassen hade fått sig en julstädning dagen till ära. Här dubbeldasset, där man kan sitta och spekulera tillsammans med sin granne. Foto: Mattias Modéen
 • Marianne Aronsson stickar tomtekläder under tiden hon säljer tomtar. Hon var en av ungefär 45 knallar.
  Marianne Aronsson stickar tomtekläder under tiden hon säljer tomtar. Hon var en av ungefär 45 knallar. Foto: Mattias Modéen
 • Kristina Andersson och hennes man Jan-Åke Andersson tillverkar träbilar och tåg. Jan-Åke var hemma och jobbade medan Kristina jobbade på marknadens första dag i lördags. Det är 14:e året de medverkar som knallar.
  Kristina Andersson och hennes man Jan-Åke Andersson tillverkar träbilar och tåg. Jan-Åke var hemma och jobbade medan Kristina jobbade på marknadens första dag i lördags. D… Foto: Mattias Modéen
 • Gull-Britt Martinsson och Dick Johansson från Åmål med stickat och virkat och hemkokta karameller.
Det är 4:e äret de är på marknaden och säljer.
  Gull-Britt Martinsson och Dick Johansson från Åmål med stickat och virkat och hemkokta karameller. Det är 4:e äret de är på marknaden och säljer. Foto: Mattias Modéen
 • Bertil Henriksson sålde bland annat korv från Axel´s Chark. Karin och Märta Eriksson passade på att fynda.
  Bertil Henriksson sålde bland annat korv från Axel´s Chark. Karin och Märta Eriksson passade på att fynda. Foto: Mattias Modéen
 • Landshövding Anders Danielsson invigde julmarknaden och köpte sedan en jultomte till residenset.
  Landshövding Anders Danielsson invigde julmarknaden och köpte sedan en jultomte till residenset. Foto: Mattias Modéen

Det var många långväga gäster och knallar på plats när årets julmarknad i Alltorp, den 40:e i ordningen sedan starten 1979, invigdes. Landshövding Anders Danielsson höll tal och klippte band och en norsk femmannaorkester spelade julmusik.

– Det är 40:e året som vi håller julmarknad här. Från början var det Ödskölts IF som arrangerade, men sedan några år tillbaka finns det en egen styrelse som arrangerar marknaden, säger Leif Johansson, en av de engagerade i marknadskommittén.

Dagen till ära var självaste landshövding Anders Danielsson på plats och berättade lite om platsens historia.

– Redan år 1693 blev Alltorp ett tingsställe och var så ända fram till 1941, innan Bengtsfors tog över. Man känner tidens anda, sa Anders Danielsson.

Han fortsatte.

– När den här marknaden började 1979 var tiden en annan. Det var 1979 som barnaga förbjöds i Sverige, det var då som homosexualitet inte längre klassades som en psykisk sjukdom och det var då som kvinnor för första gången fick åka Vasaloppet. Mycket har hänt sedan dess.

Handskriven inbjudan

Anders Danielsson berättade för Dalslänningen att han för några veckor sedan fick ett handskrivet brev av Alltorps julmarknads styrelseordförande Anna Eriksson om önskemål att han skulle närvara på invigningen.

– Jag tackade ja på en gång. För mig är det självklart att besöka Dalsland när tillfälle ges. Jag har varit i landskapet vid några tillfällen de senaste månaderna och för mig påminner Dalsland en hel del om Österrike med sina berg och dalgångar, vandringslandskapen, sjöarna och turismen.

Föreningens ordförande Anna Eriksson höll sedan själv ett kort invigningstal. I talet sa hon att ingen kommer ihåg en fegis.

– Och i Ödskölt och i Alltorp finns det inga fegisar. Jag var själv bara åtta år när den första marknaden hölls. Jag har samma pirr i magen nu, som jag hade då. Här i Ödskölt och Alltorp satsar vi. Och här satsar hantverkare. Vi började i liten skala 1979. I dag har vi vuxit till att vara tio-i-topp bland hantverksjulmarknader i Västsverige. Tillsammans gör vi succé.

Gediget hantverk

Det är just det gedigna hantverket och de lokalproducerade råvarorna som är kännetecknen för julmarknaden i Alltorp.

Det berättade flera av besökarna och knallarna.

– Det är ju så mysigt här. Det är nog den mysigaste julmarknad som finns, sa Karin Eriksson från Ed som var på marknaden tillsammans med sin mamma Märta Eriksson.

Marianne Aronsson sålde tomtar. Hon kunde inte riktigt minnas hur många år hon varit på marknaden som knalle, men många år är det.

– Jag har varit här jättemånga år. Det är mysigt och trivsamt och därför kommer jag tillbaka.

Landshövding Anders Danielsson passade på att fynda en av jultomtarna.

– Den här ska jag ha i residenset, sa han och höll upp en tomte med stort vitt skägg och handstickade kläder.

Artikeltaggar

Alltorps tingshusAnders DanielssonBengtsforsJulmarknaderNyheterÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.