För 30:e året eller första gången. Perspektiven är olika för Morgan Funevall, kultur- och fritidschef i Dals-Ed, och den som blir årets lucia. Morgan Funevall är veteranen i sammanhanget.
Det var 1990 som han för första gången blev ansvarig för luciaarrangemanget i Dals-Ed. Då var han nyanställd musiklärare i Dals-Ed, men hade ett år som luciageneral i Lysekil med sig i bagaget.
30-års rutin
Nu inför sitt 30:e år med lucia har han mycket rutin att falla tillbaka på. Det behövs då lucia med följe varje år gör runt 20-talet framträdanden under en kort tidsperiod. De flesta sker på äldreboenden och olika vårdinrättningar.
– De första åren var det slitsamt och väldigt mycket att hålla reda på. Numera är det lättare eftersom jag har gjort det så många gånger, säger Morgan Funevall.
Till skillnad mot andra kommuner har det inte varit några problem att få ihop luciakandidater i Dals-Ed.
– Tvärt om. I år har jag sju kanontjejer som är jätteduktiga på att sjunga, säger han.
Det är Moa Olsson, Linnéa Odén, Ella Mossberg, Wilma Olsson, Ella Bryntesson, Emmy Eriksson och Filippa Mossberg som kandiderar. Vem som bli lucia avslöjas först vid kröningen den 7 december.
Vid Timmertjärn
I år sker den tillfälligt på en annan plats än vanligt. Luciakröningen blir ett inslag i invigningen av den nya aktivitetsplatsen vid Timmertjärn.
Att lucia lockar i Dals-Ed tror Morgan Funevall beror på att det finns en väldigt stark traditionsbundenhet i kommunen. Här är det fortsatt gammaldags röstning som gäller när lucia ska väljas.
Men fram till kröningen är det fler som får prova på att vara lucia. Enligt traditionen sker det första framträdandet den 29 november på brandstationen då räddningstjänstens personal har sitt julsamkväm. Inför detta och vid andra tillfällen sker lottning av vem som får bära ljuskronan.
– Det är en ansträngande uppgift att bära kronan. Det är bara bra om fler får känna på det, säger han.
Fyndade pälsar
I ett 30-årsperspektiv har det hänt en hel del. Innan Morgan Funevall kom in i bilden var det Lions club som höll i arrangemanget. En detalj för den tiden är de vita pälsarna som lucia och tärnor bär.
– Jag köpte loss dem från Lions för 100 kronor per styck, säger han.
Det tycks ha varit en bra affär. Samma pälsar används fortfarande och har bara behövts kemtvättas en gång.
Då under slutet av 1980-talet skedde luciakröningen på torget. Sedan har arrangemanget flyttat runt en del.
En period skedde den i Dals-Eds kyrka och de senaste åren på Gamla Real. I år flyttar den tillfälligt till Timmertjärnsområdet där Anna Johansson (C), fokusnämndens ordförande kröner Dals-Eds lucia 2019.
Under Morgans Funevalls 30 år har det mesta gått hur bra som helst. Några tillbud med svimning har inträffat, men annars har det flutit på.
– Det har varit fantastiskt roliga år. Det känns bra att kunna vara med och glädja andra. Sedan uppskattar jag mycket alla möten med människor som jag inte hade träffat annars, säger Morgan Funevall.
Goda minnen
Han har också bara goda minnen av alla luciakandidater och säger att det är roligt att se att gruppen har kul och blir allt mer sammansvetsade under den här tiden.
Nu är repetitionerna i full gång med sångerna som ska övas in. För det blir ingen lucia utan den där sången som börjar:
"Natten går tunga fjät runt gård och stuva..."
Den går också att höra i Dals-Eds kyrka den 13 december då lucia med följe deltar tillsammans med elever, musiker och tidigare elever vid Kulturskolan.