Hoppa till huvudinnehållet

20 år med Dalslandsorkestern

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Dalslandsorkestern spelar i Ekumeniakyrkan, tidigare Missionskyrkan i Bengtsfors år 2017.
Dalslandsorkestern spelar i Ekumeniakyrkan, tidigare Missionskyrkan i Bengtsfors år 2017. Foto: Privat

Det är 20 år sedan Dalslandsorkestern bildades. Det firas med en stor jubileumskonsert på Kulturbruket på lördag.

– Vi plockar det bästa från olika delar genom åren, säger David Norlin, musiklärare på Kulturskolan i Bengtsfors som spelar altfiol.

Många tidigare orkestermedlemmar återvänder hem för att medverka i konserten, som leds av dirigent Peter Söderlund. Totalt är det ett 10-tal elever från Kulturskolan i Bengtsfors, violin 1 och violin 2, som är med. Ungefär lika många kommer från Ed respektive Mellerud. Allt som allt medverkar ett 30-tal personer i åldrarna 10 till 35 år, utöver dem musiklärare och orkesterledare.

Idén till Dalslandsorkestern är sprungen ur idén om högkvalitativ orkestermusik på hemmaplan.

Två ur orkestern är även solister; Henriette Skovborg Larsen med rötter i Dals-Ed som började som violinist i Bengtsfors Kulturskola och i dag spelar på konservatoriet i Falun samt cellisten Petronella Torin som kommer från Mellerud och via musikhögskolan i Köpenhamn nu bor och arbetar i Maastricht i Nederländerna.

– Henriette hade jag som elev under hennes två första år, berättar David Norlin.

Konserten ges i två akter och är totalt två timmar lång. Programmet för kvällen är brett och innehåller bland annat Midsommarvaka av H. Alvén, a-moll konsert av A. Vivaldi, Putin on the Rizt av I. Berlin och Pirates of the Caribbean av K. Badelt.

Artikeltaggar

BengtsforsEdKulturbruket på DalMellerudNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.