Hoppa till huvudinnehållet

Blixthalka i Dalsland under måndagsmorgonen

Publicerad:
Bilar och lastbilar åkte i diket på flera ställen under måndagsmorgonen. Lastbilen på bilden hade kört av väg 172 strax söder om Bäckefors.
Bilar och lastbilar åkte i diket på flera ställen under måndagsmorgonen. Lastbilen på bilden hade kört av väg 172 strax söder om Bäckefors. Foto: Mattias Modéen

Under måndagsmorgonen rådde det blixthalka på många håll i vårt område. På väg 172 mellan Högsäter och Bäckefors inträffade flera avåkningar, men ingen person ska ha kommit till skada.

Årets första blixthalka slog till på måndagsmorgonen i bland annat området runt Högsäter och Bäckefors, där det under natten också hade fallit lite snö. Det var så halkigt på vägbanan att det till och med svårt att stå på benen på vissa platser. Samma situation rådde på flera sträckor av väg 164 mellan Bengtsfors och Åmål. I den långa backen före Edsleskog var det mycket halt, och långtradare på väg mot Åmål valde att stanna en stund i stället för att köra nedåt.

Inga personskador

Ett flertal avåkningar inträffade på länsväg 172 mellan Bäckefors och Högsäter. På rakan strax söder om Bäckefors hamnade tre bilar i diket med anledning väglaget. Bärgaren hade fullt upp på morgonkvisten, men enligt polisen ska det inte ha varit någon allvarligare olycka med personskador.

Samtidigt under morgonen varnade Trafikverket för blixthalka på E45:an mellan Åmål och Mellerud, mer specifikt i höjd med Tösse. På väg 166 och 164 rådde is- och snövägbana.

Trafikredaktionen på Sveriges Radio rapporterade att en lastbil kört av vägen vid 08.35 i norrgående riktning strax norr om Ånimskog.

Dags att ta på vinterdäcken

För den som inte har tagit på vinterdäcken är det hög tid. Linus Karlsson på SMHI berättar för Dalslänningen att det väntar nederbörd i form av snö senare i veckan.

– Veckan kommer att vara molnig, möjligen kan solen glimta fram de kommande dagarna. På onsdag och torsdag väntar nederbörd, dels i form av snöblandat regn, dels som snö. På natten och under morgontimmarna håller det sig runt nollan, säger han.

Säsongens första snöfall kom under natten till måndag i Bäckeforsområdet.
Säsongens första snöfall kom under natten till måndag i Bäckeforsområdet. Foto: Mattias Modéen

Artikeltaggar

BäckeforsDalslandE45HalkaHögsäterNyheterSnöTrafikverket

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.