Hoppa till huvudinnehållet

Bu och bä efter kommunbesked om AF

Publicerad:
SKL:s ordförande Anders Knape välkomnar regeringens besked. Arkivbild.
SKL:s ordförande Anders Knape välkomnar regeringens besked. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Centern och kommunsektorns intresseorganisation SKL välkomnar att kommunerna ska kunna få spela en central roll i omgörningen av Arbetsförmedlingen.

De privata jobbförmedlarna befarar däremot kommunaliserade arbetsförmedlingar.

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att se över om kommunerna rent juridiskt kan bli en spelare som parallellt med de privata förmedlingsföretagen kan stötta arbetslösa som behöver hjälp.

– Jag tror att många kommuner välkomnar den här utredningen, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT i går.

Vill ha klarhet

Och mycket riktigt, SKL:s ordförande Anders Knape (M) gör tummen upp, men vill se en skyndsam prövning.

– Så att vi får klarhet i vad som gäller, säger Knape.

Under tiden hoppas han på fler insatser. 2020 riskerar annars att bli ännu ett år i väntan på att det nya systemet med jobbförmedling ska komma på plats. Framför allt pekar Knape på att arbetsförmedlingarna måste finns representerade fysiskt på ett eller annat sätt ute i alla kommuner.

– Läget är väldigt besvärligt, säger Knape som känner att staten senaste åren abdikerat från ansvaret.

– Våra medlemmar satsar fem miljarder kronor om året på insatser som egentligen är en statlig angelägenhet.

Räcker inte

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin befarar dock att de små kommunerna, där behovet kanske är störst, inte har resurserna att klara den rollen. Nu vill hon se att regeringen och Arbetsförmedlingen satsar mer på arbetsmarknadsutbildning och andra program. Kollegorna på TCO anser att de extra relativt små resurserna som regeringen skjuter till för nästa år inte räcker för att städa i kaoset på Arbetsförmedlingen.

"Det finns redan i dag signaler om att arbetssökande hamnar i kläm. Statsbudgeten för nästa år utgör dessutom ingen kursändring, som regeringen hävdar", skriver TCO:s ordförande Peter Hellberg.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega gillar inte kommunernas intåg på förmedlarbranschen. Det kan skapa kommunaliserade arbetsförmedlingar och då försvinner vitsen med reformen.

"För det första är risken uppenbar att konkurrensen snedvrids om kommunerna med skattemedel i ryggen kliver in på matchningsarenan. För det andra försämras effektiviteten i arbetsmarknadspolitiken om ansvarsfördelningen suddas ut mellan stat och kommun", skriver Almegas näringspolitiske talesperson Andreas Åström i en kommentar.

Få betalt av AF

Centern välkomnar däremot ministerns besked om att tillsätta en utredning.

– Det här är förhandlat med oss såklart, säger Centerns chefsekonom Martin Ådahl.

Tanken enligt honom är att kommunerna ska kunna täcka upp med matchningstjänster och annat stöd där privata utförare inte finns tillgängliga i tillräcklig utsträckning.

– Och då ska kommuner få betalt av Arbetsförmedlingen efter resultat, säger Ådahl.

Han vill dock inte att kommunerna ska bli en helt jämbördig konkurrent till de privata företagen, utan i första hand kliva in där utförare saknas.

Olle Lindström / TT

Centerns chefsekonom Martin Ådahl är också positiv till att kommunerna får en roll att spela. Arkivbild.
Centerns chefsekonom Martin Ådahl är också positiv till att kommunerna får en roll att spela. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Artikeltaggar

Anders KnapeArbeteArbetsförmedlingenEva NordmarkMartin ÅdahlSKLSverigeTCO

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.