• idag
  24 sep
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   3.1 mm
 • söndag
  27 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gör om, gör rätt - Trafikverket!

Ledare
PUBLICERAD:
Hastighetsgräns. 80-skylt.
Foto: Helena Karlsson

Denna vecka sänks ännu en gång hastigheterna på bland annat väg 172 i Dalsland, enligt Trafikverkets utsago. Pendlare och andra åläggs att köra i tio kilometer i timman långsammare än tidigare.

Detta sker i trafiksäkerhetens namn hävdar det näst intill dysfunktionella Trafikverket, som i stället för att hålla ordning på sitt vägnät och förbättra trafiksäkerheten, låter vägarna förfalla. Genom att man under åratal inte använt bilisternas skattepengar på bilar och bränsle till att vidmakthålla och höja trafiksäkerheten på vägarna, resignerar man nu och sänker hastigheterna.

Dalslänningen och många lokala politiker från skilda partier har åtskilliga gånger under årens lopp uppmärksammat problemet. Det innebär i praktiken att i stället för att bibehålla nuvarande pendlingsmöjligheter, får bilister lägga alltmer tid på att ta sig till sitt arbete, eller andra saker de måste färdas till - exempelvis sjukvård.

Totalt är det denna vecka 111 mil väg i landet som får sänkt hastighet. Samtidigt höjs hastigheten på nio mil väg. Det talar för att om viljan finns, går det att anstränga sig och bygga bort trafikfarliga sträckor så att hastigheter kan bibehållas eller till och med höjas.

I Göteborgsregionen plöjs det ner miljarder för att öka pendlingshastigheterna genom att bygga bort kösträckor. När det kommer till tågtrafik är många av våra riksdagsledamöter - som givetvis pendlar till Stockholm - starka tillskyndare av att bygga ut höghastighetsbanor för tåg. Just för att kunna pendla snabbt.

Varför är inte glesbygdsbornas och Dalslänningarnas tid lika mycket värd som stadsbornas, eller riksdagsledamöternas - i Trafikverkets visioner?

Kritiken handlar inte om att trafiksäkerheten höjs genom hastighetssänkningar. Den handlar inte heller om att man kan sänka hastigheter av miljöskäl. Nej, det handlar om att människor utanför städerna saknar alternativ till bilen, och lär göra det under många år framöver.

Detta gör Trafikverkets beslut så irrationellt och närmast kränkande mot landsortsbefolkningen.

Gör om - gör rätt - Trafikverket!

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.