Hoppa till huvudinnehållet

Stororder för Sven Johansson Bygg

Publicerad:
Peter Andersson, vd, och David Hesselroth, fabrikschef för Prefab på Sven Johansson Bygg AB ser stora möjligheter med den nya projektet i Göteborg.
Peter Andersson, vd, och David Hesselroth, fabrikschef för Prefab på Sven Johansson Bygg AB ser stora möjligheter med den nya projektet i Göteborg. Foto: Tommy Löfgren

Sven Johansson Bygg AB i Ed har fått ett annorlunda byggprojekt i Göteborg. Det handlar om att bygga på två våningar och i trä ovanpå bostadshus i betong från 1960-talet.

– Den gamla delen håller inte för påbyggnad med mer betong. I stället vill man ha ett lättare material, som trä. Det här är ett ovanligt långt projekt för att vara prefab, säger David Hesselroth.

Det är Skanska som är huvudentreprenör och beställare Bostadsaktiebolaget Poseidon, som ägs av Göteborgs stad. För Sven Johansson Bygg AB, SJB, är ordern värd 15 miljoner kronor.

– Det här visar att vi kan vara med och räkna på många jobb. Det är värdefullt även om vi naturligtvis inte vinner alla anbud, säger Peter Andersson.

Byggnationen inleddes i våras och den sista etappen ska vara slutförd år 2021.

Bostadsbolaget vill kunna erbjuda bostäder med ett centralt läge där det i dag inte finns några tomter att bygga på.

Förtäta staden

Då vill man i stället bygga på höjden på redan existerande hus. Det är ett sätt att förtäta miljön.

För Skanska är den här formen av byggande ett nytt koncept.

Att SJB vann det här projektet beror på flera saker. Dels ett fruktbart samarbete med Tomas Hellner, konsult inom bygg- och anläggningsteknik, dels företagets egen resurs i form av ett system för kvalitet, miljö och arbetsmiljö, KMA. I den delen har Maria Vogler varit en nyckelperson.

KMA är ett system där miljö-, kvalitets- och arbetsmiljöarbete samordnas. Det är ett system som SJB har arbetat mycket med.

– Skanska har många krav de ställer på sina underentreprenörer. Att ha ordning och reda på de här frågorna är en viktig sak, säger Peter Andersson.

Med påbyggnaden av två våningar och vindsplan i trä blir fastigheten ett sjuvåningshus.
Med påbyggnaden av två våningar och vindsplan i trä blir fastigheten ett sjuvåningshus.

Byggprojektet ligger i stadsdelen Lunden. Här har bostadsbolaget tömt alla lägenheter för renovering och samtidigt bygga på de två våningsplanen som också innehåller ett vindsplan.

Det gamla taket har plockats av och över SJB:s byggarbetsplats har ett stort vädertält rests. Totalt får husen sju våningar när allt är klart.

Med det här jobbet får SJB ett bra referensobjekt. Idén att bygga på äldre betonghus med våningar i trä är inte ny.

Ökat intresse

Däremot tror Peter Andersson och David Hesselroth att det kommer att bli mer vanligt. Intresset för att bo centralt i större städer ökar, samtidigt som det sällan finns någon lämplig tomtmark att tillgå.

Sven Johanssons Bygg AB kan se tillbaka på ett par goda år. Det är särskilt prefabdelen som går bra. Med den delen kan SJB vara med på en större geografisk marknad medan marknaden för det mer traditionella byggandet finns främst regionalt.

SJB blev nyligen också utsett till ett av 2018 års Gasellföretag av tidningen Dagens Industri som premierar landets snabbast växande företag. Det var andra gången gillt för SJB. Samma utmärkelse fick företaget 2012.

Artikeltaggar

David HesselrothEdGöteborgNyheterPeter AnderssonSkanska

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.