Hoppa till huvudinnehållet

Efterlyser nya krafter till biografen

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
I Högsäters bygdegård visas det regelbundet film, men det krävs fler engagerade för att driva det vidare.
I Högsäters bygdegård visas det regelbundet film, men det krävs fler engagerade för att driva det vidare. Foto: Helena Lindgren

I över 100 år har det visats film i Högsäter. Intresset för filmvisningen har i alltid varit stort och så är det fortfarande. Dock efterlyser nu Högsäters bygdegårdsförening nya krafter för att biografen ska överleva.

– Jag tror att det har visats film på samma ställe som i dag sedan början av 1900-talet. Då var det ett skjul med jordgolv och det var kringresande som visade film.

Det säger Anneli Karlsson, ordförande i Högsäters bygdegårdsförening, en medlemsförening som sedan lång tid tillbaka driver filmvisningen i Högsäters bygdegård, som de också äger.

2014 digitaliserades biografen, med hjälp av bland annat statliga samt kommunala medel. För tre år sedan renoverades lokalen som nu, bland annat, är utrustad med en kanon i taket.

Under 2019 visas det 27 filmer.

Trio driver bion

Bror Karlsson har visat film i bygdegården sedan 1995 och hustrun Anneli Karlsson har varit engagerad i föreningen nästan lika länge. Carina Pettersson gick med för cirka tio år sedan.

Föreningen har cirka 80 medlemmar, men det är i stort den trion som i dag driver hela biografverksamheten.

Dock börjar nu engagemanget tryta.

– Det är en förening där allt fungerar. Det finns ett bra underlag och biografverksamheten fungerar fint, men vi känner att det skulle behövas lite nya krafter för att få in nya idéer. Vi har kört fast och kan inte längre hålla i allt, säger Anneli Karlsson.

– Bygdegården har stor utvecklingspotential. Om vi bara kan få in lite nytt folk, unga som gamla, så kan den blomstra ännu mer, säger kassören Carina Pettersson.

Lanserar hemsida

Hon nämner bland annat vikten av att synas i dagens samhälle.

– Om man vill hyra lokalen kan man i dag inte hitta oss på nätet, vilket naturligtvis man måste kunna göra. Vi kommer därför att lansera en ny hemsida inom kort, men behöver ju samtidigt då någon som kan underhålla den.

Carina Pettersson och Anneli Karlsson, Högsäters bygdegårdsförening.
Carina Pettersson och Anneli Karlsson, Högsäters bygdegårdsförening. Foto: Helena Lindgren

– Om fler engagerar sig behöver inte heller ansvarsområdet vara så stort och betungande. Det blir ett delat ansvar, att hålla i en liten del klarar alla, säger Anneli Karlsson.

Filmvisningen fortsätter under hösten samt under våren, men de hoppas på att omgående hitta en annan lösning än den som är i dag.

Kan upphöra

– Annars finns det risk för att filmvisningen upphör, säger Anneli Karlsson.

De kommer samtliga att finnas kvar i föreningen tills de har hittat fler engagerade, men hoppas att under våren, till viss del, kunna backa tillbaka och lämna över till andra.

Artikeltaggar

HögsäterHögsäters bygdegårdsföreningNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.