Hoppa till huvudinnehållet

Kommunernas Bosmanfall

Publicerad:
Inom olika lagsporter erhåller moderklubben oftast bra betalt för de talanger man levererar till storklubbarna, men det gäller inte i yrkeslivet, poängterar författaren av inlägget.
Inom olika lagsporter erhåller moderklubben oftast bra betalt för de talanger man levererar till storklubbarna, men det gäller inte i yrkeslivet, poängterar författaren av inlägget. Foto: Adam Ihse/TT

Statens generösa bidrag till de kommuner som tog emot nyanlända invandrare lockade många mindre orter att ta emot fler än man egentligen hade råd med. Bidrag som räddade kommunens dåliga ekonomi, men som gjorde att de hamnade i lyxfällan.

När bidraget nu upphört, så lämnas kommunerna åt sitt öde med en allt mer sinande kassa. Fällan har slagit igen, festen är slut, kostnaderna är kvar och räkningarna obetalda.

Nu står man utanför Rosenbad med mössan i vacker hand och tigger om regeringens hjälp, men får bara lite allmosor och fagra löften, som ofta rinner ut i sanden.

Nu är goda råd dyra, men här kommer ett som är gratis:

Alla kommuner utbildar unga medborgare inom olika yrken. Ungdomar som varje år utexamineras välutbildade, men som inte stannar kvar i hemkommunen, utan försvinner till andra orter där jobben finns.

Något som mest drabbar mindre kommuner där arbetslösheten är som störst och ekonomin som sämst. Ungdomarnas situation kan närmast liknas vid ett Bosmanfall i fotboll där de med utgående kontrakt kan gå gratis vart de vill.

Inom olika lagsporter erhåller moderklubben oftast bra betalt för de talanger man levererar till storklubbarna, men det gäller inte i yrkeslivet.

Om regeringen kan ge bidrag för import, så borde kommunerna även få bidrag för sin export.

Sven-Åke Runelid

Åmål

Artikeltaggar

InsändareÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.