Många böcker av Nobelpristagarna på Bengtsfors bibliotek

Litteratur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bibliotekarien Kerstin Vogel med några av Nobelpristagarnas titlar.
Foto: Conny Hultgren
Det visade sig att Bengtsfors bibliotek hade gott om titlar av de båda Nobelpristagarna i litteratur som presenterades under torsdagen.

Prick klockan 13 öppnade Svenska Akademiens nye ständiga sekreterare, Mats Malm, de förgyllda dörrarna i Börshuset i Gamla stan i Stockholm för att meddela vilka författare som tilldelas Nobelprisen i litteratur för 2018 och 2019.

Det visade sig vara österrikaren Peter Handke och polskan Olga Tokarczuk.

Inga problem att hitta verk av de här författarna, konstaterade bibliotekarien Kerstin Vogel på Bengtsfors bibliotek, när Nobelpristagarna för 2018 och 2019 kungjorts.
Foto: Conny Hultgren

– Det här blir inga problem, jag har själv läst verk av båda författarna och vi har många av deras böcker här på biblioteket, konstaterade bibliotekarien Kerstin Vogel omedelbart.

Bengtsfors bibliotek har som tradition att leta upp och ställa fram verk av årets Nobelpristagare till dem som vill låna.

"Värdiga pristagare"

I år var det alltså inga problem med den saken.

– Båda är värdiga pristagare. Jag tycker själv att Nobelpriset har den viktiga funktionen att uppmärksamma författare som kanske inte alltid är kända av den breda allmänheten för att fler ska få upp ögonen för och läsa böcker som de annars inte hade gjort, säger Kerstin Vogel.

Några av de verk som kan lånas av Nobelpristagarna på biblioteket i Bengtsfors.
Foto: Conny Hultgren

Peter Handke är kanske mest känd för sina samarbeten med regissören Wim Wenders. Särskilt genom sin vackra dikt Lied vom Kindsein, som ramar in den klassiska filmen Himmel över Berlin.

Olga Tokarczuk är bland annat känd för att ha skrivit Jakobsböckerna, om den judiska väckelsen under 1700-talet.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.