• idag
  13 juli
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  15 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  16 juli
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sportkrönikan: När texter kan läsas och tolkas på olika sätt

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mattias Modéen, sportredaktör Dalslänningen
Foto: Tommy Löfgren
I fredagens tidning berättade vi i två texter om Bengtsfors herrlags serieseger och avancemang till division 3. En text handlade om matchen och till den var det kopplat en krönika.

Texterna handlade om Bengtsfors herrlags framgångar och vi har fått mycket ros, men också oväntat mycket ris för texterna. Rosorna har handlat om en bra dokumentation från den historiska kvällen när Bengtsfors herrlag skrev nutidshistoria med både närvaro på plats, bildspel och en film.

Riset har handlat om otydlighet i texterna, där vi skrivit att det är första gången på 45 år som det kommer att spelas division 3-fotboll på Långevi IP. Det syftar på Bengtsfors herrlag, men flera läsare har inte uppfattat det så. När jag läser texterna igen så läser jag fortfarande det som att de syftar på Bengtsfors herrlag, vilket varit meningen.

Men det går att läsa texterna på ett annat sätt, vilket flera läsare har gjort och då påpekat och undrat hur vi kan skriva att det inte spelats någon division 3-fotboll på Långevi IP på 45 år, när damlaget har spelat i division 3 både säsongen 2017 och 2019.

Någon har till och med tagit så illa vid sig och menat att vi förminskar kvinnors idrottande. Så är givetvis inte fallet.

Dalslänningen har självklart varit på Långevi IP vid massor av tillfällen och bevakat dammatcherna i division 3 på plats. Jag har själv sett flera matcher på arenan.

När Bengtsfors damlag skrev nutidshistoria hösten 2017 och gick upp i division 2 gjorde vi även det med en huvudtext och en krönika till den bragden med fokus på damlaget, så det är inget konstigt alls att vi skrev liknande texter nu med fokus på herrlaget.

Ändå har texterna inte uppfattats på det sättet av en stor mängd läsare.

Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig sådana här reaktioner efter att texterna publicerades i fredagens tidning, eftersom syftet med dem var att lyfta herrlagets bragd. Vi jobbar dessutom med genusfrågor dagligen på våra sportsidor och vid varje publicering försöker vi tänka hur vi kan lyfta fram damidrotten och på vilka sidor vi publicerar texterna och bilderna. Vi räknar även genus i texter och bilder varje månad.

Det känns illa att vi den här gången inte nådde fram med budskapet i texterna på grund av att de kunde läsas på olika sätt. Det har helt enkelt varit otydligt och det har i sin tur lett fram till både irritation och missförstånd.

Vi kan bara försöka att förbättra oss och bli ännu tydligare och mer noggranna när vi skriver våra reportage och krönikor.

För egen del går jag nu på en ovanlig, men sedan länge planerad oktobersemester där jag ska andas in höstens klara luft till ny energi inför sportens vintersäsong med bland annat Färgelanda futsal, Edsbowlarna, Billingsfors IBK och Alida Molander på tävlingsarenorna.

Väl mött igen om några veckor!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.