Hoppa till huvudinnehållet

Sportkrönikan: En serieseger för både bygden och identiteten

Publicerad:
Mattias Modéen, sportredaktör
Mattias Modéen, sportredaktör Foto: Tommy Löfgren

Bengtsfors serieseger är ett stycke lokal fotbollhistoria. Och vad kunde väl egentligen passa bättre än att gå upp i division 3, samma säsong som klubben firat sitt 100–årsjubileum och bygdens store fotbollsson Robin Jansson blivit utlandsproffs i USA?

Jag hade förmånen att få vara på plats på Undavallen i Uddevalla i tisdags kväll när spelarna, ledarna och även den tillresta publiken såg till att göra verklighet av division 3-drömmen. Och jag kan säga att Bengtsfors herrlag förtjänar seriesegern och en plats i division 3. De har varit seriens klart bästa lag sett över hela säsongen med väldigt få matcher där de inte kommit upp i nivå.

Seriesegern är också en seger för idrotten på den dalsländska landsbygden. Den visar, som lagkaptenen Linus Johansson uttryckte i Dalslänningen för ett par veckor sedan när han kopplade lagets framgångar till att Robin Jansson lyckats bli proffs i USA. Johansson menade att Janssons framgångar visar att det går att bli bra på att spela fotboll även om man kommer från en liten ort i inlandet, många mil från större städer. Seriesegern ger på samma sätt också ytterligare en identitet till Bengtsfors som idrottsort, nu även för lagidrotten. Tillsammans med individuella idrottare som Ania Zagorska, Viktor Thorn och Robin Jansson blir Bengtsfors IF:s fotbollsherrar nu också ett namn utanför Dalsland.

Lagandan, viljan och drivkraften att lyckas har varit stor under hela året och för det ska alla ha en dos med beröm, såväl spelare som tränare och ledare i klubben. Nu gör de alla rätt i att fira framgången i några dagar, innan det är dags att börja tänka på nästa säsong och utmaningen att spela i en regional serie med nya och bättre motståndare, längre resor och framför allt en större organisation, som klubben kommer att behöva om de ska lyckas etablera i division 3.

Trevlig helg!

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors IFFotbollRobin JanssonSportkrönika

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.