Hoppa till huvudinnehållet

FRG-övning vid tänkt skogsbrand

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Som ett extrainslag i FRG-övningen hos räddningstjänsten rullade man ut slang i skogshygget intill och satte igång sprinklers.
Som ett extrainslag i FRG-övningen hos räddningstjänsten rullade man ut slang i skogshygget intill och satte igång sprinklers. Foto: Tommy Löfgren

Frivilliga som är beredda att hjälpa till vid akuta situationer i samhället är oftast en resurs. Men för allas bästa behöver de tas om hand på rätt sätt och slussas in i sina uppgifter.

Det var huvudtemat för den övning som FRG, Frivilliga Resursgruppen, i Bengtsfors och Åmål genomförde i söndags vid brandstationen i Bengtsfors där räddningstjänsten var medarrangör.

– FRG är en viktig resurs att kunna sätta in när behov uppstår, säger Christian Rådén, Bengtsfors räddningschef, som tillsammans med Roger Jansson, tidigare räddningschef i Årjäng, utgjorde staben under övningen.

När frivilliga anmäler sig för att hjälpa till är det viktig att det finns en missionsstation och därefter ett organiserat arbete. Det var huvuduppgiften under söndagens FRG-övning.
När frivilliga anmäler sig för att hjälpa till är det viktig att det finns en missionsstation och därefter ett organiserat arbete. Det var huvuduppgiften under söndagens FRG-övning. Foto: Tommy Löfgren

Den yttre ramen var en tänkt skogsbrand. Räddningstjänsten hade möjlighet att ställa upp med en brandbil med vatten. Slangar drogs ut i skogspartiet bakom brandstationen och vatten kunde sedan kopplas och skickas ut i slangarna med dess sprinklersystem.

Registrerade frivilliga

Huvudskälet till övningen var att FRG skulle öva på att systematiskt ta emot frivilliga enligt en metod som Civilförsvarsförbundet tagit fram.

– Vi tycker att det fungerade bra. Det var en nyttig övning samtidigt som vi hade önskat att fler frivilliga skulle ha kommit, säger Dan Magnusson, FRG-ansvarig.

Nu blev man runt 35 deltagare inklusive de inblandade i övningen.

FRG hade satt upp ett antal stationer på räddningstjänstens område. Mattältet var en vikt plats.
FRG hade satt upp ett antal stationer på räddningstjänstens område. Mattältet var en vikt plats. Foto: Tommy Löfgren

Övningen hade flera stationer. Den första var till för att ta emot frivilliga och registrera dem. Det handlar om att se vilka kompetenser vederbörande har och meddela staben detta.

På rätt plats

– Vi måste ha koll på vilka vi skickar ut. Att de är lämpade för uppgiften och alla skyddsaspekter uppfylls, säger Dan Magnusson.

Vidare fanns en mat- och serveringsstation uppsatt. Alla som deltog fick något att äta, vilket också är viktigt i de här sammanhangen.

Chrstian Rådén, räddningschef i Bengtsfors, och Roger Jansson, tidigare räddnignschef i Årjäng, utgjorde staben under FRG-övningen.
Chrstian Rådén, räddningschef i Bengtsfors, och Roger Jansson, tidigare räddnignschef i Årjäng, utgjorde staben under FRG-övningen. Foto: Tommy Löfgren

På plats fanns också deltagare för Frivilliga Radioorganisation Dalsland, Årjängs Sändareamatörer och inbjudna från andra FRG-föreningar. Medarrangör var även Civilförsvarsförbundet.

Artikeltaggar

BengtsforsChristian RådénCivilförsvarsförbundetNyheterÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.