• idag
  7 aug
  26°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  29°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tankar inför helgen: Att gå i ok med Jesus är helt OK

Familj
PUBLICERAD:

”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor, jag ska skänka er vila”, är ord från Jesus som möter oss denna helg.

Detta är ett ganska häpnadsväckande påstående. Tänk att någon kan ställa sig upp och tala om att ”jag är lösningen på dina problem, jag tar hand om allt som gör livet tungt, så kan du får andas ut”.

Fast det är nog inte riktigt det som Jesus menar. Det är inte så att han utlovar ett liv fritt från bekymmer, motgångar och ansvar som tynger våra axlar. Den som varit med ett tag i livet vet att den dagen har ännu inte infunnit sig. Och kommer inte heller att göra det. Till livet som människa hör att ta ansvar för sig själv, sitt arbete, sin ekonomi, sina relationer och till detta de svårigheter som vi får att hantera längs livets väg.

Dessa bördor kommer ingen av oss undan. Därför är det också många som har fullt upp med att kämpa sig fram genom vardagen. Är du en av oss som har det så kanske du kan tänka att då har jag varken tid eller ork för Jesus. Inte en sak till! Ska jag som nu har fullt upp med att försöka få ihop mitt liv hinna med ännu mer? Ska jag till allt detta också gå i kyrkan, läsa bibeln, be och allt det andra som man som kristen ska göra? Då får jag verkligen inte ihop livet.

Men, och det här är ett viktigt men, det är faktiskt inte detta som Jesus kräver av dig. Nej, han använder en bild för att förklara på vilket sätt han kommer till vår hjälp. Han ger oss bilden av ett ok, ett ok som han vill att vi tar på oss.

Ett ok, det är också en hjälp till någon som redan bär för tungt! Då blir det ju bara ännu mer att släpa på.

I och för sig kan ett ok göra att armarna inte behöver jobba lika mycket. Men benen har fortfarande samma tyngd att bära upp. Om det nu verkligen är ett sådant ok som Jesus tänker på…

Men tänk om det som Jesus avser i stället är ett sådant ok som oxarna bar där de gick sida vid sida framför plogen. Detta var den vanligaste typen av ok på Jesu tid. Då får bilden en annan betydelse. Det Jesus menar är att vi ska gå i samma ok som han bär! Detta styrks också av vad Jesus säger om oket: ”Ta på er mitt ok och lär av mig”.

Kan du försöka att se detta framför dig? Du går i ett dubbelok sida vid sida med Jesus. Hittar du in i hans rytm så kommer ni stadigt framåt. Han hjälper till att dra. Och blir det för tungt för dina axlar så tar han lite mer av tyngden.

Detta är att vara en kristen, detta är det liv som Jesus inbjuder oss till. Dag för dag får vi gå där vid hans sida. Och ju mer vi kan gå i takt med honom desto bättre går det. Vi slipper inte ifrån bekymmer som ibland tynger, nej det gör vi inte. Och fortfarande finns stenar som vill få oss att snubbla och uppförsbackar som gör att det tar emot. Men vi kommer framåt, stadigt framåt.

Jesu inbjudan ”kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor” står fortfarande kvar. Hans ok finns att gå in under. Och löftet som han ger i samma andetag står också kvar: ”Så ska ni finna vila för er själ”.

Bön:

Jesus, tack för att jag får gå i ok tillsammans med dig. Hjälp mig att finna din rytm. Hjälp mig att bära mina bördor. Led mig på dina vägar. Och låt min själ finna vilan hos dig.

Thomas Holmström

Kyrkoherde i Brålanda pastorat och kontraktsprost i Dalslands kontrakt.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.