Hoppa till huvudinnehållet

Efter miljonvinsten: Drömmen om egen gård har blivit sann

Publicerad:
 • Skål, min älskling! I fredags besiktigade miljö- och byggnämnden Rune Jakobssons och Camilla Elfstedts nybyggda hus utanför Bäckefors. Nu kan de flytta in och leva drömmen med en egen gård på landet.
  Skål, min älskling! I fredags besiktigade miljö- och byggnämnden Rune Jakobssons och Camilla Elfstedts nybyggda hus utanför Bäckefors. Nu kan de flytta in och leva drömmen… Foto: Mattias Modéen
 • Camilla Elfstedt med två av sina hästar, stoet Holly och det två månader gamla fölet Hot Hollywood, som Camilla hoppas ska bli en hopphäst.
  Camilla Elfstedt med två av sina hästar, stoet Holly och det två månader gamla fölet Hot Hollywood, som Camilla hoppas ska bli en hopphäst. Foto: Mattias Modéen
 • I lördags gick det första lasset med flyttsaker från det nuvarande huset i Bäckefors till det nya huset på landet. Rune Jakobsson, barnen William och Charlie och Camilla Elfstedt, hjälps åt med flytten.
  I lördags gick det första lasset med flyttsaker från det nuvarande huset i Bäckefors till det nya huset på landet. Rune Jakobsson, barnen William och Charlie och Camilla E… Foto: Mattias Modéen
 • Det gamla boningshuset brann ner till grunden under dramatiska former den 2 december 2017.
  Det gamla boningshuset brann ner till grunden under dramatiska former den 2 december 2017. Foto: Privat
 • Det gamla boningshuset innan det brann ner.
  Det gamla boningshuset innan det brann ner. Foto: Privat
 • Treårige sonen Charlie har fått ett eget rum.
  Treårige sonen Charlie har fått ett eget rum. Foto: Mattias Modéen
 • Den overkliga stunden när Camilla Elfstedt dragit fram vinstchecken på 11,4 miljoner kronor på torget i Bäckefors den 16 oktober förra året.
  Den overkliga stunden när Camilla Elfstedt dragit fram vinstchecken på 11,4 miljoner kronor på torget i Bäckefors den 16 oktober förra året. Foto: Mattias Modéen
 • Huset står fint på en liten höjd intill en stor ek på gården.
  Huset står fint på en liten höjd intill en stor ek på gården. Foto: Mattias Modéen

När Camilla Elfstedt drog fram vinsten i Postkodlotteriet på torget i Bäckefors den 16 oktober förra året trodde hon knappt sina ögon. Det stod 11,4 miljoner kronor på checken. Men vad har hänt sedan dess? Dalslänningen har träffat Camilla Elfstedt och hennes familj.

Den som var på plats på torget i Bäckefors den 16 oktober förra året kommer aldrig att glömma hur ortsbo efter ortsbo drog fram den ena miljonvinsten efter den andra. Totalt blev 12 Bäckeforsbor miljonärer och ytterligare ett 60-tal vann mellan 100 000 kronor och en miljon kronor.

– Jag har väl knappast fattat det än, säger Camilla Elfstedt, när vi frågar henne hur hon upplevde dagen.

Huset brann ner

En sak som hon nämnde där och då på torget i Bäckefors var att en del av pengarna skulle gå till att renovera den gård som hon och hennes man hade köpt, men där boningshuset brunnit ner när de skulle börja renovera det.

– Vi hade köpt en äldre gård en mil nordväst om Bäckefors. Det gjorde vi 2016. Vi hade börja städa och rensa en del, men vi bodde inte i huset. En eftermiddag fick vi ett samtal om att det brann. Det var boningshuset som stod i lågor, berättar Camilla Elfstedt.

Rune Jakobsson bläddrar bland sina bilder i telefonen.

– Det var den 2 december 2017, säger han.

Boningshuset gick inte att rädda. När räddningstjänsten kom var det helt övertänt och huset brann ner till grunden. Det enda som stod kvar var murstocken.

– Huset var fint på utsidan och det fanns en del fina gamla möbler på insidan, säger Rune Jakobsson.

Med boningshuset borta hade drömmen om att bo på en egen gård tagit en dramatisk vändning.

– Vi hade ju huset försäkrat, men det skulle ta längre tid att få ordning på det. Just där och då kändes det ganska hopplöst, säger Camilla Elfstedt.

Händelserikt 2018

2017 blev 2018 och Camilla och Rune skulle bli föräldrar till sitt andra barn.

Den 2 juli 2018 gjöt de en ny bottenplatta där huset skulle stå. Sedan hände allting nästan på en gång. Ett par månader senare kom William till världen, men de hann knappt landa i att ha blivit föräldrar på nytt när de fick ett samtal från Postkodlotteriet.

– Det var inte jag som tog emot samtalet, så jag visste ingenting när det plötsligt kom några från Postkodlotteriet hem till oss i Bäckefors. De kom med en check på 600 000 kronor. Vårt postnummer hade vunnit. Jag blev helt chockad, säger Camilla Elfstedt.

Det var den 6 oktober 2018.

– Jag fick ju veta att det fanns en chans att vinna mer pengar. Men det fick vi alla som hade lotter och bodde på samma postnummer veta.

Tio dagar senare hände det overkliga med mångmiljonvinsten.

– Det är klart att det har underlättat i vardagen, säger Camilla Elfstedt.

– Vi fick en chans att kunna göra färdigt vårt nya hus tidigare än vad vi annars hade kunnat göra.

Klart att flytta in

De satte i gång ganska direkt efter vinsten och i fredags, den 20 september, fick de grönt ljus från miljö- och byggnämnden i Bengtsfors. Det var bara att flytta in.

– Vi har satt någonstans mellan 3,5 och 4 miljoner kronor i huset. Det känns fantastiskt att det nu är klart. Vi har haft flera duktiga hantverkare från både Färgelanda, Ed och Bäckefors som har hjälp oss, säger Camilla Elfstedt.

På gården har de redan flera hästar. De betar i hagen och trivs i sensommarvärmen bara ett stenkast från den nybyggda villan.

Maken Rune har 13 köttdjur i en hage några kilometer bort hos sin pappa.

På lite sikt står en ombyggnation av stallet på tur och senare kanske det även blir solceller på ladugårdstaket.

– Men det är några år bort. Nu ska vi ägna de kommande månaderna åt att flytta in ordentligt. Vi har en dröm om att fira jul här på landet i vårt nya hus, säger Rune Jakobsson.

Artikeltaggar

BäckeforsFamiljNyheterPostkodlotterietPostkodmiljonären

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.