Hoppa till huvudinnehållet

Bildextra: Över 2 000 besökare på populär skogsdag

Publicerad:
 • Som det fungerade förr. Bertil i Hällan visade och berättade hur ett portabelt sågverk på 1950–talet fungerade för intresserade besökare.
  Som det fungerade förr. Bertil i Hällan visade och berättade hur ett portabelt sågverk på 1950–talet fungerade för intresserade besökare. Foto: Mattias Modéen
 • Håkan och Frida Andersson från Mellerud avslutade dagen med en tävling där de skulle gissa vilket träslag träklossarna kom ifrån.
  Håkan och Frida Andersson från Mellerud avslutade dagen med en tävling där de skulle gissa vilket träslag träklossarna kom ifrån. Foto: Mattias Modéen
 • Att se skogsmaskiner i arbete är en fröjd för ögat för intresserade, som även njöt av det varma och vackra sensommarvädret.
  Att se skogsmaskiner i arbete är en fröjd för ögat för intresserade, som även njöt av det varma och vackra sensommarvädret. Foto: Mattias Modéen
 • Skogsmaskiner som användes inom skogsbruket för några decennier sedan fick visa sina muskler igen.
  Skogsmaskiner som användes inom skogsbruket för några decennier sedan fick visa sina muskler igen. Foto: Mattias Modéen
 • Sivert Norén har skrivit en bok om skogsbrukets utveckling under 1900-talet som han sålde och signerade tillsammans med sin fru Lidia.
  Sivert Norén har skrivit en bok om skogsbrukets utveckling under 1900-talet som han sålde och signerade tillsammans med sin fru Lidia. Foto: Mattias Modéen
 • Reimer Bryntesson från Bäckefors har ett eget motorsågsmuseum. Han berättade om motorsågens historia.
  Reimer Bryntesson från Bäckefors har ett eget motorsågsmuseum. Han berättade om motorsågens historia. Foto: Mattias Modéen
 • Skogsmaskiner som användes inom skogsbruket för några decennier sedan fick visa sina muskler igen.
  Skogsmaskiner som användes inom skogsbruket för några decennier sedan fick visa sina muskler igen. Foto: Mattias Modéen
 • Kolmilan tändes vid 10-tiden på förmiddagen och var i gång hela dagen.
  Kolmilan tändes vid 10-tiden på förmiddagen och var i gång hela dagen. Foto: Mattias Modéen

Välbesökt. Gamla maskiner som användes inom skogsbruket förr i tiden lockade väldigt många besökare till Källhults bygdegård utanför Dalskog i lördags.

– De maskiner som visas här i dag användes inom skogsbruket från någon gång kring mitten av 1950–talet och fram till slutet av 1980-talet. Ingen maskin är nyare än 1989, berättar Karl-Erik Jansson i arrangörsstaben för Skogens Veteraner och Källhults Bygdegård, som tillsammans ordnade med dagen.

Håkan och Frida Andersson från Mellerud hade varit runt på hela området och stannat i flera timmar för att få en totalupplevelse.

– Vi har sett gamla maskiner och kolmilan bland annat, berättade de.

De avslutade besöket med en tävling genom att gissa vilket träslag olika träklossar kom ifrån.

– Det här var inte helt enkelt, sa Håkan Andersson.

Den som gissade bäst av besökarna kunde vinna två snidade träflugor.

Motorsågshistoria

Reimer Bryntesson från Bäckefors visade sin stora motorsågssamling. Det han inte kan om motorsågar och dess historia är knappast värt att veta.

– Det var en tysk som tillverkade de första motorsågarna. Han hette Andreas Stihl och de första maskinerna kom i slutet av 1920–talet, berättade han och fortsatte.

– Det är en stor skillnad på de sågar som användes förr i tiden mot dagens maskiner. De vi använder i skogen nu är mycket lättare, kedjan är mer fintandad och motorerna både starkare och effektivare. Om du tittar på den där motorsågen, säger Reimer och pekar på en Stihlprodukt från 1940-talet, så hinner kedjan 6,7 meter per sekund. På en modern såg i dag gör kedjan omkring 25 meter per sekund.

Portabelt sågverk

Bertil i Hällan, ja han heter så i folkmun, visade hur ett portabelt sågverk från 1950-talet fungerade.

– Det här är inte mitt, men vi hade ett likadant när jag började såga i slutet av 1950–talet. Man kopplade upp det på traktorn och körde ut det till kunden som ville ha virket sågat, berättade Bertil medan han visade hur det fungerade.

Stock efter stock rullades ner på sågbänken och det sågades både plank och bräder.

– Alla bräder blir kanske inte identiska, men det är lite av charmen också, menade han.

Dragplåster

Ett stort dragplåster under dagen var trickskytten Jocke Smålänning, som hade uppvisningar av flera olika slag.

Smeden Osborn Hallstedt med dotter Michaela som skodde hästar lockade både stora och små.

Totalt var ett 20–tal utställare på plats under dagen tillsammans med över 2 000 besökare.

– Vi har fått väldigt positiva ord från både utställare, funktionärer och besökare. Vi började 2013 och har kört den här dagen vartannat år sedan dess. Vi kan inte vara annat än nöjda med den här fjärde upplagan, sa Karl-Erik Jansson.

Artikeltaggar

DalskogJordbrukNyheterSkogsbruk

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.