Välbesökt. Gamla maskiner som användes inom skogsbruket förr i tiden lockade väldigt många besökare till Källhults bygdegård utanför Dalskog i lördags.
– De maskiner som visas här i dag användes inom skogsbruket från någon gång kring mitten av 1950–talet och fram till slutet av 1980-talet. Ingen maskin är nyare än 1989, berättar Karl-Erik Jansson i arrangörsstaben för Skogens Veteraner och Källhults Bygdegård, som tillsammans ordnade med dagen.
Håkan och Frida Andersson från Mellerud hade varit runt på hela området och stannat i flera timmar för att få en totalupplevelse.
– Vi har sett gamla maskiner och kolmilan bland annat, berättade de.
De avslutade besöket med en tävling genom att gissa vilket träslag olika träklossar kom ifrån.
– Det här var inte helt enkelt, sa Håkan Andersson.
Den som gissade bäst av besökarna kunde vinna två snidade träflugor.
Motorsågshistoria
Reimer Bryntesson från Bäckefors visade sin stora motorsågssamling. Det han inte kan om motorsågar och dess historia är knappast värt att veta.
– Det var en tysk som tillverkade de första motorsågarna. Han hette Andreas Stihl och de första maskinerna kom i slutet av 1920–talet, berättade han och fortsatte.
– Det är en stor skillnad på de sågar som användes förr i tiden mot dagens maskiner. De vi använder i skogen nu är mycket lättare, kedjan är mer fintandad och motorerna både starkare och effektivare. Om du tittar på den där motorsågen, säger Reimer och pekar på en Stihlprodukt från 1940-talet, så hinner kedjan 6,7 meter per sekund. På en modern såg i dag gör kedjan omkring 25 meter per sekund.
Portabelt sågverk
Bertil i Hällan, ja han heter så i folkmun, visade hur ett portabelt sågverk från 1950-talet fungerade.
– Det här är inte mitt, men vi hade ett likadant när jag började såga i slutet av 1950–talet. Man kopplade upp det på traktorn och körde ut det till kunden som ville ha virket sågat, berättade Bertil medan han visade hur det fungerade.
Stock efter stock rullades ner på sågbänken och det sågades både plank och bräder.
– Alla bräder blir kanske inte identiska, men det är lite av charmen också, menade han.
Dragplåster
Ett stort dragplåster under dagen var trickskytten Jocke Smålänning, som hade uppvisningar av flera olika slag.
Smeden Osborn Hallstedt med dotter Michaela som skodde hästar lockade både stora och små.
Totalt var ett 20–tal utställare på plats under dagen tillsammans med över 2 000 besökare.
– Vi har fått väldigt positiva ord från både utställare, funktionärer och besökare. Vi började 2013 och har kört den här dagen vartannat år sedan dess. Vi kan inte vara annat än nöjda med den här fjärde upplagan, sa Karl-Erik Jansson.