Tankar inför helgen: Vi, de och enheten i Kristus

Familj
PUBLICERAD:

Söndagens tema är ”enheten i Kristus” och i evangelietexten från Lukas 22 kapitel läser vi: Lärjungarna kom att tvista om vilken av dem som skulle anses vara den störste. Då sade han till dem: "Kungarna uppträder som herrar över sina folk, och de som har makten låter kalla sig folkets välgörare. Men med er är det annorlunda: den störste bland er skall vara som den yngste, och den som är ledare skall vara som tjänaren. Vem är störst, den som ligger till bords eller den som betjänar honom? Är det inte den som ligger till bords? Men jag är mitt ibland er som er tjänare."

Lärjungarna bråkar sinsemellan om vilken av dem som skulle anses vara den störste. Jag tror att vi alla kan känna igen oss i detta att vi av och till jämför oss med varandra och tvistar om vem som är bäst eller vem som är mest värdefull. Vi gör det för att vi inom oss har ett djupt liggande behov av att bli bekräftade. Oavsett grad av självkänsla är det inte oviktigt att bli bekräftad. Att få höra från tex en kollega, vän, chef, eller vem som längs livsvägen att ”det där gjorde du bra”, det gör ju att vi människor växer. Det gör gott på insidan att få uppskattning. Så är det bara.

Men alltför ofta hamnar vi i ”VI - och -DE-diket”. Vi som räknas, de som inte räknas. Vi som kan – de som inte kan, Vi som är bra- de som är dåliga, Vi som är värdefulla – de som är värdelösa. Vi i västvärlden – de i utvecklingsländerna. Vi svenskar – de invandrarna, Vi heterosexuella, de homo-bi-trans- queersexuella.

Ett tillvarons A- och B-lag som vi för övrigt ständigt påminns om i tidningar, TV och radio. Ett sådant synsätt för inget gott med sig. Vi behöver alla rannsaka oss för att inte hamna i ”VI- och DE- diket”, eller kanske snarare, fortast möjligt kravla oss upp när vi hamnar där.

Tillbaka till lärjungarna och deras bryderi. Mitt i allt argumenterande, jämförande och tvistande kommer Jesus och bryter i vanlig ordning med det gängse förhärskande synsättet när han säger ”Men med er är det annorlunda: den störste bland er skall vara som den yngste, och den som är ledare skall vara som tjänaren.”

Som alltid när Jesus tar till orda handlar budskapet om kärlek.

Det viktigaste i livet är att visa kärlek och vara rädda om varandra. Att finnas där för någon annan. Att vara en hand att hålla i när rädslan smyger om hörnet, att vara en trygg famn att krypa in i när livet gör som mest ont, att vara ett lyssnande öra när uppförsbacken är jobbig att gå. Att kunna, och våga, dela livets sorg och livets glädje med varandra. Ena gången är det jag som behöver dig, nästa gång är det tvärsom. När vi har det förhållningssättet gör vi vad vi kan för att hålla oss ifrån det förrädiska vi -och de diket. Gud välsigne dig i din strävan efter enhet!

Inga-Lena Dahl Larsson, diakon

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.