Bertilsson (M): Nej till fler nyanlända

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kommunalrådet Stig Bertilsson (M) säger nej till fler nyanlända.
Foto: Conny Hultgren
Bengtsfors kommun vill inte ta emot fler nyanlända. Det säger Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) i ett svar på en enkät som TV4 har gjort till samtliga svenska kommuner.

Tre nyanlända ungdomar är den kvot som Bengtsfors kommun blivit tilldelade att ta emot nästa år.

– Vi säger nej till nyanlända som kommer via kvot. Vi har tagit emot en så stor andel redan och tycker det är rimligt att de kommuner som har tagit emot mycket färre ska ta sitt ansvar här, säger Stig Bertilsson till Dalslänningen.

Han hänvisar vidare till Bengtsfors kommuns ansträngda ekonomi.

700 under fyra år

Bengtsfors kommun tog mellan åren 2014 och 2018 emot 700 nyanlända med uppehållstillstånd, de flesta kom 2015 och 2016. Sedan dess har det planat ut och hittills i år har ingen nyanländ blivit anvisad till Bengtsfors kommun. Men Bertilsson tycker att det är viktigt att visa vad han tycker om situationen.

– Jag vill att det här ska ses som en tydlig markering gentemot stat och andra kommuner att Bengtsfors har fått för många nyanlända och det är rimligt att de i fortsättningen styrs över till andra kommuner, säger han.

EBO-lagen

Enligt lagen om eget boende (EBO) kan de som kommer till Sverige som asylsökande själva bestämma var de vill bo. Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD) har tidigare meddelat att hennes kommun vill pröva om det går att avstå från Migrationsverkets placering av nyanlända i kommunen.

– Men vi är inte ute efter att testa EBO-lagen, vilket tydligen Sölvesborg vill göra. Som kommun kan man inte kan påverka vare sig EBO-lagen eller närståendeinvandring. De nyanlända som kommer till Sverige får själva bestämma var de vill bo. Det vi som kommun kan påverka är kvoten, säger Stig Bertilsson.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.