En maning till (S): Gräla inte - lär er arbeta i opposition

Publicerad:
I inlägget hänvisas bland annat till arbetet i Bengtsfors kommunfullmäktige. Arkivbild. Foto: Conny Hultgren

I dagarna är det ett år sedan kommunvalet och åtta månader sedan Bengtsfors kommun fick nytt styre. Därmed borde det vara på tiden att (S) lägger det gamla bakom sig och försöker bidra till en positiv utveckling i vår kommun. På tiden att bitterhet och grälsjuka läggs åt sidan och ersätts av konstruktivt arbete – kort och gott lär er att arbeta i opposition.

Just nu är vi övriga fullt engagerade i att komma tillrätta med kommunens ekonomi. Oavsett ansvaret för att det blivit som det blivit med stora underskott så måste utvecklingen vändas. Redskapet för det är den beredning som ska jobba fram en driftsbudget för 2020. Från och med i år är den för första gången sammansatt av samtliga politiska partier. Inledande möte har givit konstruktiva förslag och god medverkan från olika håll. Dock inte från (S) som vid första mötet meddelade att ”vi återkommer senare”, eventuellt i allmänna utskottet eller till och med så sent som i kommunstyrelsen.

Vi övriga häpnade, minst sagt, och trodde nog att det skulle räcka med den markering som (S) gjorde när vi i våras jobbade med investeringsbudget för 2020. Då teg sig (S) igenom hela beredningen inklusive det därefter följande allmänna utskottet. (S) hade under processen heller inga synpunkter på det som vi övriga förde fram. Till kommunstyrelsen kom det ett papper på bordet samma dag som mötet hölls! Som tur var gick det att jämka samman och, vågar jag påstå, tack vare samarbetsvilja från majoriteten och enskilda (S)-ledamöter blev vi överens på alla punkter utom en.

I driftbudgeten är utmaningarna större. Vi har bakom oss ett underskott från 2018 på 7 – 15 miljoner kronor (beroende på hur man räknar bokslutsdispositioner), vi har en prognos för 2019 på minus 19 miljoner och vi har ett utgångsläge inför 2020 på minus 30 miljoner kronor. Jag ser inte bakåt och talar inte här om ansvaret för det, utan uppmanar (S) att aktivt ta del i processen framåt.

Tyvärr och tydligt gör inte (S) det. När jag för en månad sedan skrev till tre statsråd om kommunens utsatta ekonomi och de orättvisa och föråldrade bestämmelser som gäller för skatteutjämning fick jag därefter i kommunstyrelsen starkt nedvärderande personinriktad kritik från (S)-ledamöter för det. Jag hade då varnat för att man kan hamna i slutsatsen att kommunen under rådande förhållanden går i konkurs.

Bland andra organisationer och personer har överlag klarspråket i brevet till statsråden och övrigt agerande i denna fråga bemötts mycket positivt. Man kommer inte tillrätta med stora problem utan att vara tydlig med vad frågan gäller.

Nu, en och en halv månad därefter väljer (S)-ledaren Per Eriksson att ställa en fråga i kommunfullmäktige till mina ”majoritetskamrater” Per Jonsson (C), Jan-Åke Jansson (KD) och Christer Andreasson (SD):

”Med tanke på den senaste tidens utspel från kommunalrådet om att Bengtsfors snart är i konkurs ställer jag frågan (…), är detta även din uppfattning. Ja eller nej?”

Förutom att Per är vårdslös när han förvanskar en enda rad i mitt sjusidiga brev till ”snart är i konkurs” så vore det bättre om kraften inriktades på hur vi ska komma tillrätta med den ekonomiska situation som Bengtsfors försatts i. Alternativet, att i en kortkort pamflett med ett ej korrekt återgivet citat försöka vinna poäng, är förstås enkelt och kräver inget arbete, men det löser inga problem.

Nej, jag hoppas att Per & Co vill komma tillbaka till ett konstruktivt arbete för Bengtsfors kommuns bästa. Alla goda krafter behöver samverka inför de svåra beslut som vi står inför.

Stig Bertilsson

Kommunalråd (M)

Artikeltaggar

BengtsforsChrister AndréassonInsändareJan-Åke JanssonKDUPer ErikssonPer JonssonStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare