Tankar inför helgen: Men jag säger er...

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Thomas Wallin
Men jag säger er… Matteus 5:38 – 48

Vår text börjar med att Jesus säger: ”Ni har hört att det blev sagt öga för öga och tand för tand. Men jag säger er…” och så kommer Jesu ord om att vi skall älska våra fiender, be för dem som förföljer oss, vara beredda att dela med oss. Ändå får man ibland höra människor som säger att öga för öga och tand för tand är en kristen princip. En gång skrevs det i gamla testamentet för att stoppa hämndspiraler från att växa. Det skulle liksom vara bra när man var kvitt och inte trappas upp. Men Jesus går mycket längre. Man skall kunna avstå sin ”rätt” för att göra en annan väl, till och med någon som man inte ens tycker om.

Detta är förstås inte så enkelt. Vi klarar inte riktigt detta, men det skall ändå vara åt det hållet vi strävar. Det kan också missbrukas för att förtrycka andra om man bara använder det för hur andra skall vara mot mig och glömmer bort att det lika mycket handlar om hur jag skall vara mot dem. Men nog inser vi hur mycket bättre tillvaron skulle vara om vi levde som Jesus lärde. Det skulle vara bättre för alla, också för den som väljer att bjuda på sin ”rätt”, för det är en frihet i att inte hålla för hårt i sitt eget.

Jag tänker till exempel på gängvåldet. Där står kränkthet, hämnd och makt i centrum och så rullar det på tills även de som driver det hela blivit så intrasslade i en våldspiral så man tappar kontrollen och det är svårt att ta sig ur. Detta var kanske ett extremt exempel, men det kan naturligtvis tillämpas på det liv som vi lever i också.

Den här texten är hämtad ur Bergspredikan. Läs den gärna, kap 5-7 i Matteus evangelium. Jesus är väldigt radikal. Så man hisnar ibland, men det finns massor av klokhet att hämta, som gör oss gott och skulle göra världen till en väldigt mycket bättre plats om vi levde efter den.

Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks Pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.