Hoppa till huvudinnehållet

Troligen ingen sanering i Bälnäs förrän 2021

Publicerad:
Under det vildvuxna gräset i Bälnäs finns åtta villatomter förberedda för att säljas. Nu har det visat sig att i tre av dem är marken mycket förgiftad.
Under det vildvuxna gräset i Bälnäs finns åtta villatomter förberedda för att säljas. Nu har det visat sig att i tre av dem är marken mycket förgiftad. Foto: Tommy Löfgren

Det finns mer gift i marken på villatomterna i Bälnäs i Ed än kommunen räknat med. Det visar nya undersökningar. Nu ska kommunen söka statligt bidrag.

9,1 miljoner kronor till sanering

– Saneringsarbetet har en sådan dignitet att vi inte mäktar med att ta den kostnaden själv. Vi kommer i så fall inte att få ut motsvarande summa vid en eventuell försäljning av tomterna, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.

Han har goda förhoppningar om att kommunen ska få pengar från Naturvårdsverket, som har en speciell fond för liknande projekt.

Hur stor summa det handlar om är i dagsläget oklart.

Gift i marken

På Bälnäs fanns länge ett sågverk vars dåtida verksamhet fortfarande präglar området. De sista byggnaderna revs 2010.

Att det fanns gifter i marken från sågverkets användning av kreosot var känt. Kommunen sökte därför om pengar för att sanera området med förhoppning om att ett villaboende skulle byggas upp i delar av det.

Från Naturvårdsverket fick kommunen ett bidrag på 20 miljoner kronor, som ska betalas ut när jobbet är gjort, vilket planeras ske under 2021. Det är en del i projektet.

Den andra delen handlar om de åtta förberedda villatomterna. Nya undersökningar visar nämligen att den delen av marken innehåller mer gift än vad som tidigare var känt.

Pengarna slut

När kommunen nu aviserat att det blir en bidragsansökan även för tomterna har Naturvårdsverket svarat att de vill se att den saneringen skjuts upp till 2021.

Detta på grund av att de har brist på pengar till bidrag för 2020.

– I så fall skulle det kunna handla om samordningsvinster när båda områdena saneras samtidigt, säger Martin Carling.

Kommunstyrelsen beslöt att vänta med saneringen av tomtmarken om de sökta pengarna inte kommer i tid.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.