Hoppa till huvudinnehållet

9,1 miljoner kronor till sanering

Publicerad:
Vid Kokerigatan finns fyra av de totalt sju tomter som Bengtsfors kommun vill göra byggbara. Övriga tre finns på Blekerigatan.
Vid Kokerigatan finns fyra av de totalt sju tomter som Bengtsfors kommun vill göra byggbara. Övriga tre finns på Blekerigatan. Foto: Thomas Wallin

Det finns intressenter som vill bygga på Sulfitenområdet. Men eftersom det finns gifter kvar från Sulfitentiden krävs i så fall en sanering. Bengtsfors kommun avsätter 900 000 kronor för att göra sju tomter byggbara. Naturvårdsverket står för resten: 8,2 miljoner kronor.

Troligen ingen sanering i Bälnäs förrän 2021

– Vi har haft samtal med företag som vill bygga på de här tomterna och därefter fört en intensiv diskussion i kommunen om hur vi ska hantera det här, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Ont om tid för att söka

Ärendet måste hanteras snabbt eftersom Länsstyrelsen meddelat kommunen att man bara haft till den 3 september på sig för kunna söka statliga medel.

– Jag hade önskat att vi haft mer tid. Men enligt den nya miljölagstiftningen måste området först saneras för att man ska kunna bygga på ett förorenat område. Därför är vårt besked att gå vidare och låta Länsstyrelsen göra en projektering.

– När den är framme så ska vi besluta om vi ska göra en sanering. Men vi måste först få klart för oss vilka kostnader det blir innan vi bestämmer oss för att genomföra en sanering, säger Stig Bertilsson.

Det har fram till dags dato byggts på totalt 60 tomter på Sulfitenområdet. Sju tomter är fortfarande obebyggda.

Intressenter finns

Stig Bertilsson berättar att kommunen har varit i kontakt med företag som även vill bygga på dessa tomter.

– Men jag vill i det här läget inte berätta vilka företag det handlar om, säger Bertilsson.

De sju tomter som kan komma i fråga för sanering är markerade på kartan. Dessa finns på Kokerigatan och Blekerigatan.
De sju tomter som kan komma i fråga för sanering är markerade på kartan. Dessa finns på Kokerigatan och Blekerigatan. Foto: Illustration: Bengtsfors kommun

I en tjänsteskrivelse kan man ändå utläsa att "två exploatörer har under 2018 visat intresse av tomter på Sulfiten för att bygga parhus med hyresrätt" och att även det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus "säger sig vara intresserade av att bygga Kombohus Småhus på Sulfiten".

Det fanns olika meningar i frågan när ärendet diskuterades i kommunstyrelsen i veckan.

Olika meningar

Tekniska utskottet ville att projektet skulle skjutas på framtiden, vilket också var något ledamoten Christina Lundqvist (S) yrkade på. Även ersättaren Kåre Karlsson (C) stödde den linjen.

Men efter att Stig Bertilsson (M) och Susanne Öhrn (S) yrkat på genomföra projektet fattade kommunstyrelsen beslutet att göra så.

Bengtsfors kommun kommer under hösten att hålla ett informationsmöte med boende på Sulfitområdet.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)LänsstyrelsenNaturvårdsverketNyheterSaneringStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.