Sänkt skatt på arbete i glesbygd

Inrikes/utrikes
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Centerpartiets ledare Annie Lööf presenterar budgetnyhet på förmiddagen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Glesbygdsbor får 137 kronor i sänkt skatt per månad nästa år. Förslaget ingår i ett landsbygdspaket i statsbudgeten.

Paketet kostar statskassan 2,2 miljarder kronor nästa år. Det dyraste förslaget är en skattesänkning för invånare i kommuner som i sin helhet ingår i stödområde A och B. Det omfattar ungefär 830 000 personer i 80 kommuner.

Skattereduktionen innebär 1,35 miljarder kronor mindre i skatteintäkter för staten, men 1 650 kronor i skattesänkning per år för berörda landsbygdsbor.

Landsbygdspaketet innehåller också drygt 200 miljoner kronor mer till väg- och järnvägsunderhåll och 150 miljoner kronor mer till bredbandsutbyggnad.

I landsbygdssatsningen ingår även ett "bondepaket" för 191 miljoner kronor och 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd.

I landsbygdspaketet räknar Centern också in ett förslag om ersättning till privata vårdgivare för den moms som i år införts på inhyrd vårdpersonal. Förslaget kostar staten 210 miljoner kronor.

Det finns två stödområden, A och B. I vartdera stödområdet ingår hela eller delar av kommuner.

Inom stödområde B Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Melleruds och Åmåls kommuner.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.