• idag
  27 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vart är Dalsland och Sverige på väg?

Insändare
PUBLICERAD:
Gustav Glesåen.
Foto: Anna Nyberg

Alla som såg inslaget i SVT Uppdrag granskning nyligen, från Filipstad beträffande kommunens ekonomiska problem efter den stora invandringsvågen 2015, måste ha blivit berörda. Speciellt de som bor i en småkommun på landsbygden, exempelvis här i Dalsland.

Under förra veckan kom ett nytt program i SVT då ”Opinion Live” berörde kommunernas ekonomiska problem efter den stora invandringen till Sverige på senare år.

Kommunalrådet Stig Bertilsson från Bengtsfors, berättade om de ekonomiska kommunala problem som uppstår i mindre landsbygdskommuner. Redovisningen var äkta och gripande. Staten måste nu hjälpa drabbade småkommuner, annars kan det bli aktuellt med en slags konkurssituation.

Jag är själv invandrare från Norge, men det var andra tider på 1960-talet när jag kom till Sverige, det var arbetskraftinvandring. Dessutom hade jag och familjen ett företag med oss från Norge. Arbetskraftinvandringen var och är positiv för Sverige. Men det har nu gått över styr med den stora invandringen, och våra ledande politiker öppnar sina hjärtan och önskar alla välkommen med eller utan flyktingstatus. Sverige är ett rikt land, men kan icke ta emot alla flyktingar som vill till Sverige. Tänk på de som byggde upp det moderna Sverige. Många är nu gamla, skröpliga och är beroende av kommunal hjälp efter ett långt liv av slit, många känner nästan en skam att ta emot hemhjälp. Hur känns det?

Gustav Glesåen.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.