Bättre tågförbindelser kan utveckla Dalsland

Insändare
PUBLICERAD:
Bättre tågförbindelser utvecklar Dalsland, och DVVJ är en del av detta framhåller författaren av inlägget.
Foto: Tommy Löfgren

I dag går sista tåget från Göteborg mot Mellerud och Åmål klockan 19.14. På söndagar kör TÅGAB en avgång klockan 20.40 från Göteborg.

Det finns en förbindelse med byte i Vänersborg klockan 21.00 från Göteborg.

Detta är inte tillfredsställande med tanke på att Dalsland ingår i VG regionen. Göteborg är navet i regionen och har ett stort kulturutbud, kursutbud med mera.

Det finns flygförbindelser med Landvetter.

För att Dalsland ska ha samma förutsättningar som övriga delar av VG-regionen att kunna utnyttja fördelarna med Göteborg bör det finnas en senare förbindelse dagligen. I Mellerud bör det finnas bussanslutning mot Ed och Bengtsfors med en sen tågförbindelse.

Tåget som går till Vänersborg klockan 23.00 kan i stället gå till Säffle. I Öxnered finns anslutning med buss 62 mot Vänersborg, alternativt med buss från Trollhättan.

Idag kommer första tåget från Säffle/Dalsland klockan 07.15 till Göteborg på vardagar. Det är ganska sent med tanke på att folk ska vidare från Göteborg central till sina arbetsplatser.

Det sena tåget från Göteborg klockan 23.00 kan gå från Säffle så pass tidigt att det ankommer Göteborg C klockan 06.15.

Det måste finnas anslutningar med tågen på DVVJ och tågen mot Göteborg när dessa tåg går. På sommaren bör det finnas en tidig förbindelse på DVVJ från Mellerud där anslutning bör finnas från Göteborg.

Det blir då möjligt för göteborgare och stora delar av Västsverige samt turister att få en heldag i Dalsland.

Med dessa förslag har Dalsland möjlighet att utvecklas.

En region med goda tågförbindelser är en attraktiv region.

Christer Wilhelmsson

Ordförande Järnvägsfrämjandet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.