Hoppa till huvudinnehållet

Anders Kylander från Ed är Sveriges starkaste man

Publicerad:
Anders Kylander tog revansch i år i Sveriges starkaste man-tävlingen. Förra året kom han tvåa och i år tog han sig överst på prispallen.
Anders Kylander tog revansch i år i Sveriges starkaste man-tävlingen. Förra året kom han tvåa och i år tog han sig överst på prispallen. Foto: Mimmi Törnberg

Under lördagen gick finalen av Sveriges starkaste man under 105 kilo av stapeln i Åmål. Favorit var förra årets vinnare Jimmy Johansson från Årjäng, men efter en spännande sista gren stod Edssonen och andra favoriten Anders Kylander som vinnare.

Tio deltagare från hela Sverige tävlade om titeln Sveriges starkaste man under lördagen på Jejes gym i Åmål. Runt 150 åskådare hade kommit för att se finalen.

– Det var den bästa finalen någonsin, både arrangemangsmässigt och tävlingsmässigt, säger Henrik Saxin som arrangerade tävlingen tillsammans med Jejes gym.

  • Finalen av Sveriges starkaste man under 105 kilo inleddes med dansuppvisning från Danscenter Sofia Westlund. Ebba Lindberg, Amelia Andersson, Moa Englund och Lova Francisco.
    Finalen av Sveriges starkaste man under 105 kilo inleddes med dansuppvisning från Danscenter Sofia Westlund. Ebba Lindberg, Amelia Andersson, Moa Englund och Lova Francisc… Foto: Mimmi Törnberg
  • Ungefär 150 stycken stod i publiken för att se när Sveriges starkaste man under 105 kilo korades i Åmål under lördagen.
    Ungefär 150 stycken stod i publiken för att se när Sveriges starkaste man under 105 kilo korades i Åmål under lördagen. Foto: Mimmi Törnberg

Fem grenar skulle genomföras innan vinnaren kunde koras.

Den första grenen, skivstångspress stannade på 155 kilo med två vinnare: Anders Kylander och Love Häkenen.

I grenen marklyft för max vann Love Häkenen genom att lyfta 330 kilo.

Snubblade på mållinjen

I den sista grenen ökade spänningen. Ställningen var att det skilde en halv poäng mellan de två favoriterna Jimmy Johansson och Anders Kylander.

– Jimmy fumlade på sista grenen. Det var hur spännande som helst. Han tappade föremålet, han ställde det på kanten så den ramlade ner. Då får han börja om igen. Det var en jättetabbe, säger Henrik Saxin.

Storfavoriten Jimmy Johansson från Årjäng lyfter skivstångspress.
Storfavoriten Jimmy Johansson från Årjäng lyfter skivstångspress. Foto: Mimmi Törnberg

Anders Kylander vann finalen med 50 poäng, Jack Ottendahl kom två på 45,4 poäng och trea blev förra årets vinnare Jimmy Johansson på 43,5 poäng.

– Det känns bra. Jag är rätt så nöjd. Det var första gången jag vann, jag kom tvåa i fjol. Jag är väldigt nöjd med att vinna på hemmaplan med vänner och familj på plats, säger Anders Kylander.

Om han kommer att vara med på nästa års tävling vet han inte än.

– Nu blir nästa steg VM i Florida. Efter det så blir det återhämtning för kroppen. Vi får se vad som händer nästa år, säger Anders Kylander.

Artikeltaggar

ÅmålAnders KylanderJejes gymJimmy JohanssonNyheterSportSveriges starkaste man

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.