Hoppa till huvudinnehållet

Folkparken firas med klang och jubel

Publicerad:
Entrén med snurrgrindarna som hundratusentals personer passerat igenom under årens lopp.
Entrén med snurrgrindarna som hundratusentals personer passerat igenom under årens lopp. Foto: Conny Hultgren

Folkparken Valhall i Bengtsfors firar i år 90-årsjubileum. Under lördagen hålls en klang- och jubelföreställning med mycket musik.

Kvällen inleds med att den jubileumsutställning som tidigare i sommar visats i Stenhallen presenteras av Tomas Sannebro och Nils Josefsson. Utgångspunkten för utställningen är en av de böcker som Nils Josefsson sammanställt över livet i Bengtsfors där folkparken har haft en given och viktig plats. Affischer, fotografier och tidningsurklipp har samlats för att ge en samlad bild av de 90 åren.

Tomas Sannebro under sommarens jubileumsutställning i Stenhallen.
Tomas Sannebro under sommarens jubileumsutställning i Stenhallen. Foto: Tommy Löfgren

– Jag och Nils kommer att samtala lite kring nöjeslivet i folkparken. Det lär bli en och annan anekdot, säger Tomas Sannebro.

"En riktig höjdare"

Han berättar att intresset för jubileumsutställningen har varit stort under sommaren och att den har gett upphov till många samtal i Stenhallen.

– Det har varit en riktig höjdare. Folk har stannat till och pratat gamla minnen, säger Tomas Sannebro.

Efter att jubileumsutställningen presenterats kommer Billingsfors Teatersällskap att framföra ett sagospel kallat Hej Flundra.

Musik genom åren

Sedan blir det musik ur folkparkshistorien. Lokala artister som Bengtsfors musikkår, Husbandet, Nils och Ingela Andrée, Strandersson, Wiktoria Karlsson, Hans-Ove Abrahamsson, Dick och Rickard och många fler kommer att spela.

– Det kommer att bli musik av Glenn Millers orkester, Snoddas, Alma Coogan och andra som uppträtt i folkparken. Det blir även en specialhyllning till de mesta besökarna i Bengtsfors Folkets Park, Jerry Williams och Lill-Babs.

Kvällen avslutas med att Lilla Bandet spelar upp på dansbanan. Det blir även pub-underhållning på Café Valhall med Dick Johansson och hans vänner.

Mer att vänta

Andra arrangemang under jubileumsåret har varit familjedagar med barnteatrar, en konsert med countryartisten Doug Seegers och auktioner.

Men det kommer mera. Helgen efter jubileumskonserten, den 31 augusti håller den lokala kören Song of joy en konsert med titeln Power of joy där Idol-vinnaren Martin Almgren är gästartist. Den 5-8 september anordnas den numera traditionsenliga militärfordonshelgen.

Tuffare tider

Antalet konserter i folkparken har minskat betydligt under senare tid.

– Det har aldrig varit folkparksföreningens mål att själva arrangera konserter, utan vår uppgift är hålla en väl fungerande folkpark. Sedan är det förstås en saknad att inte ha artister. I fjol hade vi en hyresgäst som anordnade fyra, fem kvällar, men de gick back ekonomiskt, säger Tomas Sannebro.

Stor betydelse förr

Han berättar att folkparken även tillhandahålls för födelsedagar, konfirmations- och bröllopsfester och föreningsmöten.

– Detta är en icke oväsentlig del i det hela.

Vilken betydelse skulle du vilja säga att folkparken har haft för Bengtsfors genom årens lopp?

– En ofantlig betydelse. Det är nästan ofattbart att det har hänt så mycket i parken när man tittar tillbaka. Vi som bodde i Bengtsfors behövde ju aldrig åka någonstans eftersom alla stora artister kom hit. Vi hade en folkparkskultur tidigare då alla artister skulle ut och turnera i parkerna. Under 1950-talet krympte världen och vi fick även ett internationellt utbud. Men efterhand ökade artisternas gager mer än intäkterna. Oroligheterna i parken ökade också och det blev svårare tider för alla folkparker.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors Folkets parkBengtsfors musikkårJubileumMusikNils JosefssonNöje/KulturTomas SannebroValhall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.