Färre Dalslänningar - men Ed och Mellerud ökar

Nyheter
PUBLICERAD:
Dalslandstjuren må se potent ut, men har svårt att föröka sig så att befolkningen i landskapet växer, visar SCB:s halvårsstatistik.
Foto: Conny Hultgren

Dals- Ed och Mellerud sticker ut i SCB:s halvårsstatistik med en befolkning som ökar en aning medan Åmål, Bengtsfors och Färgelanda tappar. Det finns dock stora variationer mellan första och andra kvartalet under året, vilket gör det svårt att dra slutsatser om tendensen i varje enskild kommun. Sammanlagt kan landskapet räkna 43 284 invånare vilket är 44 färre än vid tidigare årsskifte. Alla kommuner brottas med ett negativt födelseöverskott vilket innebär att fler dör än det föds nya invånare.

Halvårsstatistiken per sista juni ser ut enligt följande:

– Bengtsfors: 9 804 invånare (- 42)

– Dals-Ed: 4 809 invånare ( + 3)

– Färgelanda: 6 592 invånare ( - 10)

– Mellerud: 9 382 invånare ( + 28)

– Åmål: 12 697 ( - 23)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.