Hoppa till huvudinnehållet

Sportkrönikan: Landslagsstjärnor och andra förebilder

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Just nu paddlar Ania Zagorska från Bengtsfors VM i kanot. På torsdagen klarade hon försöken och i dag är det semifinaler. Vill det sig väl når hon morgondagens final och får göra upp med de allra bästa i världen om en VM-medalj. Och i den bästa av världar lyckas hon även kvala in till sommar-OS i Tokyo nästa år.

Det är egentligen helt fantastiskt att en liten ort som Bengtsfors kan producera idrottare som når den allra yttersta världseliten. Och Zagorska är som bekant inte ensam. Skidåkaren Viktor Thorn och fotbollsspelaren Robin Jansson har ju också de senaste åren fått dra på sig landslagsdressen och försvara både Sveriges och Bengtsfors färger. De har gjort det med den äran dessutom.

Viktor Thorn har, som alla sportintresserade vet, varit med i både OS och VM de senaste två åren och Robin Jansson nickade hem SM-guldet i fotboll till AIK förra året. Nu är han välbetalt proffs i USA.

Grunden till dessa framgångar läggs i tidiga år när intresset att idrotta föds. Det är de engagerade i de lokala idrottsföreningarna, föräldrar och kompisar som ska ta åt sig den äran. Det handlar om att göra idrott roligt att utöva. En del väljer så småningom att träna mer kontinuerligt och börja tävla. Från sena tonåren kanske några också väljer att göra en elitsatsning för att se hur bra man kan bli och mäta sig mot andra i andra länder som vill samma sak.

Långt ifrån alla blir bäst i världen eller når landslaget. En hel del av oss motionerar helt enkelt för att må bra. Några hittar sin motionsform först i vuxen ålder och för vissa blir motion helt nödvändigt för att klara av vardagen.

En riktig förebild är Maria Karlsson från Dals Långed. Ni kanske läste reportaget om henne förra fredagen. Hon skulle åka karusell på Liseberg, men var för stor för att kunna knäppa bältet. Det blev ingen karusell. Det måste ha känts förnedrande. Men för Maria Karlsson blev det i stället en tankeställare. Hon insåg allvaret i situationen och började vardagsmotionera.

Nu, fyra år efter händelsen, har hon fått ett nytt liv. 60 kilo lättare har hon klarat både Cykelvasan och Vätternrundan och orkar dessutom med vardagen på ett helt annat sätt.

Det är många motionärer i Dalsland som är värda att lyftas fram på sportsidorna på ett eller annat sätt. Vi försöker att göra det med jämna mellanrum. Dels genom de motionsarrangemang som Camp Dalsland ordnar – till helgen är det Dalslands Swimrun – och dels genom att ni läsare ger oss värdefulla tips.

Ibland hittar vi de där vardagsmotionärerna som gjort en alldeles speciell prestation.

Trevlig helg!

Artikeltaggar

Ania ZagorskaBengtsforsCamp DalslandDalslandKrönikorRobin JanssonSportSportkrönikaViktor Thorn