• idag
  6 juli
  13°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  16°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Filmfestival på Dal och Ingemar Carlsson årets Dalslandsmedaljörer

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Större delen av arrangörsstaben för Filmfestival på Dal samlade inför 2019 års arrangemang.
Foto: Conny Hultgren
Årets mottagare av Dalslandsmedaljen blir Filmfestival på Dal samt fotbollsledaren Ingemar Carlsson från Färgelanda.

I medaljkommitténs motivering framgår att Filmfestival på Dal bildades 1992 och har under åren vuxit till en av landets största filmfestivaler. Med ca 8 000 besökare som tittar på 80 filmer runtom i landskapet medverkar festivalen starkt till ökat intresse för filmkonsten och nyttjandet av områdets biografer varav flera i sig har kulturhistoriska värden. Filmfestival på Dal sätter såväl filmkonsten som Dalsland på kartan.

Decennier för fotbollen

Medaljen till Ingemar Carlsson ges för många decenniers insatser för fotbollen.

Ingemar Carlsson i samband med att han slutade som ordförande i Dalslands Fotbollsförbund efter 30 år.
Foto: Mattias Modéen

Ingemar Carlsson har i mer än 40 år verkat som ledare i Dalsländsk fotboll, bland annat som ordförande i Dalslands Fotbollsförbund i 30 år. Han var med och startade landskapets absolut största fotbollsevenemang, Färgelanda Cup, och har sedan tidigare erhållit Svenska Fotbollsförbundets förtjänsttecken i guld. Ingemar Carlsson har genom sin gärning påtagligt gagnat Dalsland och inte minst dess ungdom, heter det i motiveringen.

Nästan 60 år

I nästan 60 år, sedan 1960 har Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund, Dalslands Konstförening samt Dalslandskommunerna delat ut Dalslandsmedaljen till förtjänta mottagare vilka har gjort landskapet framstående tjänster.

- Hittills har 102 personer och föreningar hedrats med denna utmärkelse. Medaljkommittén har vid sammanträde kunnat konstatera ett stort antal nomineringar detta år, 14 stycken, vilket glädjande nog har gjort kommitténs arbete lika svårt som vanligt, berättar Johan Abenius, VD i Dalslands Turist AB som hanterar utdelningen.

Utdelning på bokmässan

– Kommittén är mycket glada över 2019 års medaljörer. Såväl Ingemar Carlsson som Filmfestival på Dal har påtagligt gjort Dalsland framstående tjänster i enlighet med Dalslandsmedaljens statuter, meddelar Johan Abenius vidare.

Medaljutdelning kommer att ske i Dalslandsmontern på Bokmässan i Göteborg lördag den 28 september.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.