Hoppa till huvudinnehållet

Efter Bertilssons nödrop: Löfven föreslår mer pengar till landsbygden

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) under sitt sommartal i Björneborg.
Statsminister Stefan Löfven (S) under sitt sommartal i Björneborg. Foto: Joakim Magnusson

Regeringen vill förändra utjämningssystemet till Sveriges kommuner och landsting så att landsbygden ska få mer pengar. Förslaget kommer strax efter Bengtsfors kommunalråd, Stig Bertilssons (M), nödrop om behovet av mer pengar till landsbygdskommuner. Men Bertilsson menar att de nya pengarna inte räcker.

– Enligt den skiss jag har tagit del av så skulle det här ge 7 miljoner till Bengtsfors kommun. En omräkning ska göras i oktober, som ska ge mer pengar. Jag hoppas verkligen det. 7 miljoner kronor är en högst begränsad summa. Det krävs betydligt mer än så, säger han.

Bertilsson berättar att Bengtsfors kommun inför 2020 måste spara 30 miljoner kronor för att kunna nå ekonomisk balans.

– Jag kan inte föregripa något, men det kommer att innebära personalnedskärningar. En skattehöjning är inte aktuell.

Varnar för obalans

I söndags uppmärksammade Expressen, i ett stort reportage, nödropet från Bertilsson. Dalslänningen har tidigare rapporterat om Bertilssons brev till regeringen där han varnar för risken för statlig tvångsförvaltning om utvecklingen fortsätter.

Stig Bertilsson (M) menar att de nya pengar som regeringen föreslår inte räcker.
Stig Bertilsson (M) menar att de nya pengar som regeringen föreslår inte räcker.

– Det kändes viktigt att sätta fokus på att det blir allt färre som ska betala allt mer i skatt. Vi har en demografisk obalans där andelen förvärvsarbetare kraftigt minskar samtidigt som andelen personer som är 80 år och äldre kraftigt ökar, människor som ofta är i behov av bistånd. Sedan har vi stora kostnader i spåren av flyktingmottagandet.

– Det är kärva ekonomiska tider, men det är inget som har uppstått nu. Vi sätter till alla krafter vi kan för att bromsa den negativa utvecklingen. Anställningsstoppet har gett en del och vi har dragit ner på några tjänster. Men det räcker inte, säger Stig Bertilsson.

Oro inom skolan

I Expressens reportage intervjuades också Jonna Wikman, lokal ordförande för Lärarförbundet, som uttryckte sin oro över besparingar inom grundskolan. En grundskola att vara stolt över menar hon. Inte minst eftersom grundskolan i Bengtsfors i fjol utsågs till Sveriges bästa, utifrån kommunens förutsättningar, i Lärarnas riksförbunds rankning. Något som också Dalslänningen rapporterat om.

Stig Bertilsson säger ha förståelse för denna oro.

– Jag vet att både lärarna och medarbetarna inom vård och omsorg är oroliga. Och vi måste ha en verksamhet som når upp till de kvalitetsmål som finns.

Ska gälla från årsskiftet

Kommunstyrelsens vice ordförande, Per Eriksson (S), tycker att regeringens förslag är ett steg åt rätt håll.

Per Eriksson (S) tycker också att det krävs mer.
Per Eriksson (S) tycker också att det krävs mer.

– Kommunala S-företrädare från Fyrbodal har legat på partiet och krävt att den nya skatteutjämningen måste komma till stånd snarast. Så det är glädjande att få beskedet att det ska börja gälla från årsskiftet. Det är en bra början, men det behövs ytterligare krafttag från regeringen att kompensera de kommuner som har tagit ett stort ansvar (läs flyktingmottagande) när ofta rika Stockholmskommuner helt har struntat i detta.

"Upp till bevis"

Eriksson efterlyser pengar från staten till det arbetsmarknadspolitiska arbetet.

– Det är nödvändigt om de lokala företagen ska klara sina rekryteringsbehov och för att bryta utanförskap. Folk måste komma ut i jobb och få framtidstro. M och KD:s budget sopade bort 65-70 extratjänster. Folk riskerar nu att få gå till socialen i stället för att bidra till samhället med arbete och skatteintäkter. Nu är det upp till bevis för C, L och MP om de också står upp för att landsbygden ska ha rättvisa förutsättningar att klara samhällsuppdraget, säger Per Eriksson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)BesparingstiderExpressenJonna WikmanLärarförbundetLärarnas riksförbundPer ErikssonPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.