• idag
  4 aug
  11°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skyltfönster för Dalsland

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ett skyltfönster för Dalsland som inte ska underskattas.
Foto: Mattias Modéen
Den här sommaren har nog många av oss semestrat en del på nära håll.

Sannolikt har förra årets fantastiska sommar lockat åtskilliga människor att semestra i Sverige för att uppleva mer av något liknande, även om denna sommar varit normal i väderhänseende. En svag svensk krona kan också ha bidragit liksom möjligen debatten om flygskam...

Från turism och handel summeras redan fina siffror som styrker antagandet. I norra Dalsland har det varit påtagligt med turister, både svenska och från andra länder. Kanotturismen har blomstrat och stundtals har det i livsmedelsaffärerna känts som om man befunnit sig en högsommarlördag i något bohuslänskt kustsamhälle fullproppat av turister.

Många har sett sig om i Dalsland och de uppmärksammade glashusen har haft åtskilliga gästnätter. Det är riktigt roligt, för glashusen är verkligen ett skyltfönster för den naturnära turismen Dalsland kan bjuda på vare sig man befinner sig på insidan eller utsidan av glasrutorna.

Som en tillfällighet hörde säkert många intervjun med VM-kanotisten Ania Zagorska från Bengtsfors i Radio Väst härom dagen. Hon är en fullkomligt lysande och intelligent Dalslandsambassadör som med sprudlande inlevelse lyfte fram så mycket av det fina med Dalsland, dess sjöar och natur på några få minuter! Nu håller vi tummarna för VM-framgång i Ungern!

Kanotisten Ania Zagorska - en lysande ambassadör för Dalsland.
Foto: Privat

Måhända väcker sådant här en tanke hos initiativrika. som har möjlighet att bosätta sig där de vill att det går att leva naturnära vid en sjö, känna skogens dofter, höra lommens rop och framför allt uppleva fullkomlig tystnad. Det senare är något man märker att "utsocknes" på besök kan ha lite svårt att hantera, vana vid att det alltid hörs något avlägset vägljud.

Lugnet vårt landskap kan erbjuda är magnifikt, och det är intressant att läsa i tidningar om trenderna i huvudstaden där de som kan prioritera tid och livskvalitet i stället för pengar och dyrt boende, i högre grad flyttar ut på landet. Det är inte alla förunnat. Många vill säkert lämna stadsmiljöerna men är fjättrade av storstädernas arbetsmarknad som dikterar boendet, kanske i någon betongsteril förort.

Enligt en undersökning av Mittuniversitetet på uppdrag av Naturvårdsverket tidigare i år, värdesätter allt fler svenskar friluftsliv och närhet till natur vid val av bostadsort.

Tänk om människor i högre grad fick välja bostadsplats, och arbetstillfällena var tvungna att söka sig dit folk vill bo, i stället för tvärtom, vilket i dag ofta är fallet. Överbefolkade Göteborgs dragningskraft i Västsverige är ett exempel. Jobben finns, men kollektivtrafik och boendemöjligheter är urusla. Vänd på det förhållandet!

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.