• idag
  7 juni
  14°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  10 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  11 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Paula Holmqvist (S) svarar om pensioner: Varken lån eller stöld

Insändare
PUBLICERAD:
Paula Homqvist (S), riksdagsldamot från Dals-Ed.
Foto: Tommy Löfgren

Kerstin Borglund skriver i Dalslänningen den 13 augusti ”Att 258 miljarder kr lånades från AP-fonderna för att stärka statskassan och rädda bankerna”. Detta stämmer inte.

Bakom det nya pensionssystemet, som beslutades på 1990-talet och trädde ikraft 1999, stod fem partier: Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

En del i det nya pensionssystemet var att garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen flyttades från det gamla ATP-systemet till statskassan. Kostnaderna för detta uppgick till 320 miljarder, men partierna enades om att bara flytta 258 miljarder kronor till statskassan.

Det var alltså inget ”lån” eller "stöld” som det också ofta beskrivs som. Förändringarna innebar att statsbudgeten fick ta en större del av de totala kostnaderna. Överföringen från AP-fonderna till statsbudgeten gjordes för att kompensera statsbudgeten för dessa förändringar. De 258 miljarderna gick alltså tillbaka till pensionärerna, men inte via pensionssystemet, utan via statskassan.

När vi tittar framåt gällande pensioner så enades de sex partierna som står bakom pensionssystemet i december 2017 om en rad förändringar för att långsiktigt höja och trygga pensionerna. Bland annat slogs det fast att grundskyddet för de pensionärer som har det tuffast ska förbättras samt att de sjunkande pensionsnivåerna, som är ett resultat av att medellivslängden i Sverige stiger, ska motverkas.

Vi måste skapa ett hållbart och långsiktigt pensionssystem.

Men, vi måste också fortsätta med politiska reformer för en mer jämställd arbetsmarknad och jämställda löner för det är det som är roten till att kvinnor har så mycket sämre pensioner.

För det första kan vi se till att fortsätta förbättra pensionerna för de sämst ställda, där det är väldigt många kvinnor. Men det är inte det som är grundproblemet utan det visar att andra saker brister, nämligen att kvinnor är de som i högre utsträckning tvingas arbeta på deltidstjänster, kvinnor i högre utsträckning är sjuka och sjukskrivna, det är fortfarande kvinnor som tar större ansvar för barn och familj.

Dessa problem och utmaningar i samhället hade stor del i att jag engagerade mig fackligt i Kommunal och sedermera i politiken där jag nu befinner mig. Jag är oerhört stolt över det fina förtroendeuppdrag jag fått från er väljare, att som riksdagsledamot få representera vårt partidistrikt, Socialdemokraterna i Fyrbodal. Jag välkomnar också allt engagemang i dessa frågor som vi gemensamt behöver ta krafttag kring.

Pensionssystem

Paula Holmqvist, (S)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.