Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner måste köpa bassängtider?

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda kommuner kanske kommer att köpa tider i bassängen i Bäckefors för att garantera öppethållande fem dagar i veckan.
Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda kommuner kanske kommer att köpa tider i bassängen i Bäckefors för att garantera öppethållande fem dagar i veckan. Foto: Helena Lindgren

Ska kommunerna köpa tid för att bassängen i Bäckefors ska kunna hålla öppet fem dagar i veckan? Den frågan är aktuell för Bengtsfors-, Dals-Eds- och Färgelanda kommuner.

2017 tog Praktikertjänst Närsjukhus AB över driften av varmvattenbassängen. Det nuvarande avtalet löper till kommande årsskifte.

För 2020 har inget avtal tecknats, men bolaget har meddelat att de endast garanterar öppethållande tre dagar i veckan.

Det är bakgrunden till varför Norra hälso- och sjukvårdsnämnden skrivit till Bengtsfors kommun med frågan om att vara med och betala driften.

Vill dela

I Bengtsfors vill dock politikerna att även Dals-Eds- och Färgelanda kommuner ska vara med och dela på kostnaden.

Statistik över antalet badande från 2018 visar att fördelningen av antalet bad är ungefär lika i de tre kommunerna. Det har Bengtsfors kommun tagit fasta på.

Under 2018 noterades 6 681 besök där personer badat och tränat med träningskort. Träningskort kan man få efter avslutad sjukvårdsbehandling.

5 646 personer hade badat som träning/friskvård. I den siffran ryms alla som simtränat alternativt hyrt subventionerad timtid i bassängen.

– Vi har uttalat oss positivt för att bidra med någon form av köp av tid i bassängen. Vi vill säkra fem dagars öppethållande, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt är han noga med att understryka den dåliga ekonomi kommunen har. Han säger också att det inte kommer att handla om några stora summor om kommunen ska vara med och betala driften.

Rätt enligt lag

Det är inte helt juridiskt glasklart hur det skulle kunna gå till med ekonomiskt stöd. Att ge driftsbidrag till ett privat företag kan strida mot EU:s statsstödsregler. Lagen om offentlig upphandling kan vara en möjlighet.

Hur som helst vill Bengtsfors ha de andra kommunerna med sig och göra en utredning om de ekonomiska förutsättningarna.

I onsdags behandlade kommunstyrelsen i Dals-Ed frågan.

– Vi är intresserade av att delta i en utredning. Vi ser bassängen som en väldigt viktig tillgång och vet att det finns ett stort behov av att den håller öppet, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen i Färgelanda ska behandla ärendet onsdag den 28 augusti.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBäckeforsDals-Eds kommunFärgelandaMartin CarlingNyheterPraktikertjänstStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.