Det lokala föreningslivet stöttas av kommunen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Tommy Löfgren
I lördags högtidlighölls Bengtsfors Hembygdsförenings 100 år. En fin dag på Majberget med genomarbetat program och inte minst en intressant historisk exposé i tal, sång och musik. Kommunen uppvaktade jubilaren. Dels med penninggåva på 5 000 kronor och dessutom med att ta kostnaderna för den konsert med den skandinaviska folkmusiktrion Huldrelokkk, som avslutade festligheterna.

I sammanhanget kan noteras att från kommunens sida har vi en god dialog med hembygdsföreningen. Bland annat har vi under de senaste tre åren bidragit med 160 000 kronor i reda pengar. Dialog förs om framtida bidrag/samverkan/uppdrag. Hembygdsföreningen är en betydelsefull del i Bengtsfors kulturliv!

Under festligheterna i lördags kliver oannonserat och plötsligt Ingvar Arvidsson upp på scenen och klargör att kommunen, med tanke på det ynkliga bidraget på 5 000 kronor, bör ”stå vid skampålen”.

Han får redan under firandet besked om att kommunens ekonomiska insats för jubileumsdagen faktiskt är flerfaldigt större än så (5 000 kr plus 15 000 för den skandinaviska folkmusiktrion), men trots det återkommer han med en insändare i tisdagens Dalslänningen med beskrivning att den kommunala gåvan är "anmärkningsvärt snål”. Ett uttalande som tydligen är avsett att chikanera och genera kommunen!

Det råder samstämmighet inom den lokala politiken om att Bengtsfors kommun med glädje och efter resurs stödjer god föreningsverksamhet. Dessutom har vid större jubiléer mindre belopp lämnats som gåva utan krav på motprestation. 5 000 kronor fick även Bengtsfors IF och Bäckefors IF när de nyligen firade sina 100 år. De medel som därutöver går till föreningar utgör sponsring eller uppdragsersättning och de är förknippade med krav på motprestation. Nu senast i hembygdsföreningens fall en konsert med Huldrelokkk.

Att vi inte delar ut större pengagåvor vid jubiléer hoppas och tror jag att kommuninvånarna har förståelse för.

Stig Bertilsson

Kommunstyrelsens ordförande (M) (... och medlem i hembygdsföreningen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.