Hoppa till huvudinnehållet

Kulturveckan i Billingsfors/Ödskölt: Flera aktiviteter och föreläsningar på kulturdagen

Publicerad:
Elin Johansson
elin.johansson@provinstidningen.se
Jan Graf, Hannes Graf och Jan Helling. Jan Graf och Jan Helling berättade om Jättenhem och sedan spelade Hannes med sin pappa Jan Graf.
Jan Graf, Hannes Graf och Jan Helling. Jan Graf och Jan Helling berättade om Jättenhem och sedan spelade Hannes med sin pappa Jan Graf. Foto: Elin Johansson

Kultur. I fredags var det kulturdag i Ödskölt och Billingsfors. Det var bland annat utställningar, föreläsningar och veteranfotboll.

På Ödskölts bygdegård var det utställning av gamla fotografier från bygden. Där var det också föreläsning om Banankungen Folke Andersson med Gudrun Rydberg.

I Alltorp var det föreläsning om gården Jättenhem som ligger i Ödskölt. Historien om gården berättade Jan Helling. Jan Graf, som nu äger gården var också på plats och berättade om varför han köpt gården och renoveringen som har gjorts och kommer fortsätta att göra. På gården har familjen Graf byggt ett till hus som blev klart vid jul 2018.

Sonen Hannes Graf har döpt huset till Dvärghem. Jan Graf och Hannes spelade några låtar tillsammans och Jan avslutade spelningen med Vals på Jättenhem som han komponerat själv.

På plats i Alltorp satt några konstnärer och målade. De har också en utställning i Alltorps Tingshus.

Det var också allsång i Tingssalen. Efter allsången höll Inger Waern ett föredrag som hon kallar Med änglars hjälp.

Läsbussen Läster var på plats i Ödskölt på förmiddagen och i Billingsfors på eftermiddagen.

Billingsfors

I Billingsfors var det många aktiviteter.

På Lövåsvallen kunde man testa på luftgevärsskytte med Steneby Skytteförening. Barnen kunde spela utomhusbandy. PRO och Olle Lindh visade bilder från Billingsfors. Mics gym hade med sig olika maskiner och ordnade en tävling om att ro snabbast en viss sträcka i en roddmaskin. Det fanns också möjlighet att köpa våfflor. Det var även två fotbollsmatcher. En veteranmatch och en seriematch mellan BIK/ÅIK och Eds FF. (Läs mer om det på sporten).

Ingvar Arvidsson bjöd på en vandring vid Höljerudsforsarna. Stickning och virkning var det på Garnverkstan, på församlingshemmet i Billingsfors och barnen kunde pyssla. Man kunde testa yoga på Ön med Billingsfors gymnastikförening.

 • Anna-Lisa Andersson satt i solen och pysslade här med sin man Stig Andersson vid sin sida.
  Anna-Lisa Andersson satt i solen och pysslade här med sin man Stig Andersson vid sin sida. Foto: Elin Johansson
 • En kille testar på att skjuta luftgevär.
  En kille testar på att skjuta luftgevär. Foto: Elin Johansson
 • Lisbeth Gustavsson sitter och målar utanför Alltorps Tingshus.
  Lisbeth Gustavsson sitter och målar utanför Alltorps Tingshus. Foto: Elin Johansson
 • Några gamla bilder från bygden i Ödskölt.
  Några gamla bilder från bygden i Ödskölt. Foto: Elin Johansson

Arrangörer

Ödskölts bygdegårdsförening, Ödskölts sockengille, Föreningen Alltorp julmarknad, Billingsfors IK, Billingsfors Gymnastikförening, PRO, Billingsfors teatersällskap, Mics Gym, Steneby Skytteförening, Dalskogs tennisklubb och byalag, Västkuststiftelsen, Svenska kyrkan och Garnverkstan ordnade med kulturdagen.

Artikeltaggar

Alltorps tingshusBillingsforsNöje/KulturÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.