Hoppa till huvudinnehållet

Kulturvecka med över 60 arrangemang

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Jubilerar. I Bengtsfors blir det aktiviteter på Gammelgården med bland annat klädvisning, Halmens hus och hos frivilligcentralen. Bilden är från hantverksdagen.
Jubilerar. I Bengtsfors blir det aktiviteter på Gammelgården med bland annat klädvisning, Halmens hus och hos frivilligcentralen. Bilden är från hantverksdagen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Kultur i olika former. På söndag inleds kulturveckan i Bengtsfors. I år sker invigningen i Dals Långed, som denna dag presenterar hela 17 programpunkter. Sedan får varje ort sin egen dag innan kulturveckan avslutas i Steneby söndagen den 4 augusti.

Det är ett digert program som föreningslivet runt om i bygderna ställer upp med och tillsammans med kommunen arrangerar kulturveckan. Programmet innehåller sammanlagt 61 punkter med olika inriktning och bredd. Det är fjärde året som kulturveckan arrangeras.

Dals Långed

Barnteater blir det i Mustadfors folkets hus med En sjuk föreställning.
Barnteater blir det i Mustadfors folkets hus med En sjuk föreställning.

Invigningen sker vid Långeds Folkets hus med kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), som talare.

Därefter följer den välgörenhetsauktion som Jonny Andersson arrangerar till förmån för organisationen Läkare utan gränser. Den här gången är det tre personer som ska auktioneras ut.

Två av dem är politiker – Elin Segerlind (V), riksdagsledamot från Mellerud och nämnde Stig Bertilsson (M). Den tredje personen är Stefan Åbom, vd på Rexcell i Skåpafors. Dessutom blir det också en mer traditionell auktion med skänkta föremål. Jonny Andersson är auktionsutropare.

Långeds Folkets hus får även besök av läsbussen Läster från Biblioteket och de musikaliska inslagen svarar Bengtsfors musikkår för som ska göra en vandring i musikhistorien.

I Dals Långed händer det mycket mer under invigningsdagen. I Nya Magasinen mitt emot Stenebyskolan ska den ideella föreningen Kåda presentera Richard Sviberg och J-P Wallner "Kanoten". Läsbussen Läster förflyttar sig till Stenebyskolan. På Stenebyskolan blir det också stubbcafé med kaffe från Hansens kafferosteri.

Denna dag gör Dalslänningen ett nedslag i samhället med en Popup-redaktion med information och tävlingar.

Dals Långeds bibliotek håller extraöppet. Även Kafé Schuckert har öppet, liksom Galleri Olika alldeles intill. Där har målargruppen Inspiration sin utställning.

I Steneby konsthall pågår årets sommarsalong där medlemmar i Dalslands Konstnärsförbund ställer ut sina verk.

Vid Nya Magasinet och gästhamnen i Mustadadfors visas parkprojektet, som har byggts till under sommaren.

I Stenebyhallen pågår konstutställning, antikloppis och servering.

I Rian på Baldernäs finns det möjligheter att prova på måleri med hjälp av medlemmar ur Galleri Olika. Det handlar om akryl, akvarell och tygtryck. Där blir det dessutom vernissage med medlemmars konst.

I Tisselskogs församlingshem sker utställning av konst och hantverk samt servering.

I Mustadfors Folkets hus spelas barn- och familjeteatern En sjuk föreställning.

Arrangörer är föreningen Långeds Folkets hus, Dals Långeds utvecklingsråd. Mustadfors Folkets hus, Stenebyskolan Galleri Olika, Dals Långeds kaféförening, Tisselskogs hembygdsförening och Dalslänningen.

I Mustadfors Folkets hus ges barn- och familjeföreställningen En sjuk föreställning.

Bengtsfors kommun är medarrangör under samtliga av kultveckans dagar.

Gustavsfors/Vårvik

Bruksmuseet med den gamla kvarnen i Gustavsfors kommer att visas när samhället har sin dag.
Bruksmuseet med den gamla kvarnen i Gustavsfors kommer att visas när samhället har sin dag. Foto: Tommy Löfgren

Dag två under kulturveckan delar Gustavsfors och Vårvik på.

Gustavsfors Bruksmuseum öppnar sina lokaler har kvarnen i gång, Från Tekniska museet i Stockholm har man lånat i en experimentkokare. Det blir besök av smeden Jens Wielsgaard och Matz Uddén tillverkar papper av silkesmassa.

Läsbussen Läster kommer på besök, liksom Slöjdtrucken. I Folkets hus är det loppis, försäljning och servering. Vidare håller Vårviks vackra kyrka öppet.

Arrangörer här är Gustavsfors Folkets husförening, Intresseföreningen Gustavsfors Bruksmuseum och Svenska kyrkan.

Laxarby

Förra året under Laxarbys dag deltog bland andra Willy Eliasson i hembygdsföreningen och Bengt Gustavsson, barnbarn till sågverksägaren Gustaf Nilsson, som ägde Sjöviks ångsåg vid Laxsjön.
Förra året under Laxarbys dag deltog bland andra Willy Eliasson i hembygdsföreningen och Bengt Gustavsson, barnbarn till sågverksägaren Gustaf Nilsson, som ägde Sjöviks ångsåg vid Laxsjön. Foto: Jan Lorentsson

Laxarbys dag är på tisdag. Där blir det torpvandring till Byggerud Bågen med bil den första bilen.

I sockenstugan visas konfirmationskort från Laxarby. Det blir även servering och å kommer Läsbussen Läster på besök.

I Laxarby kyrka sjunger och spelar "Trollgubbarna" och i Ruds gamla missionshus är det öppen ateljé.

Laxarby byalag, Laxarby hembygdsförening, Svenska kyrkan Rud AIR är arrangörer.

Torrskog

I Torrskog visar Therese Karlsson bryggeriet under kulturveckan.
I Torrskog visar Therese Karlsson bryggeriet under kulturveckan. Foto: Jan Lorentsson

På onsdag vänds blickar mot Torrskog. Där händer det mycket i bygdegården som ar sitt sommarcafé i gång. Hantverksutställning och visning av svenska lantrasen Nordsvensk brukshäst och loppis pågår också i bygdegården. Även Läster, läsbussen kommer.

Torrskogs källarbryggeri har två visningar av sin verksamhet under dagen och en provsmakningspub på kvällen.

Arrangörer här är Torrskogs byalag och Torrskogs källarbryggeri.

Bäckefors

I Bäckefors blir det bland anat bildvisning i Bäckegården.
I Bäckefors blir det bland anat bildvisning i Bäckegården. Foto: Conny Hultgren

På torsdagen är det Bäckefors dag. I Bäckegården visas Rune Fältebrants fotografier samtidigt med en konstutställning pågår. Även Läsbussen Läster finns på plats. Dessutom håller Bruksmuseet öppet.

Arrangörer under dagen är Bäckefors Hembygds- och framtidsförening.

Ödskölt/Billingsfors

Det kommer att ske olika aktiviteter på Friluftsteatern och Ön i Billingsfors, och görs bland annat ett försök att få igång teaterföreningen igen.
Det kommer att ske olika aktiviteter på Friluftsteatern och Ön i Billingsfors, och görs bland annat ett försök att få igång teaterföreningen igen. Foto: Jan Lorentsson

Fredagen delar Ödskölt och Billingsfors på aktiviteterna. 13 stycken blir det.

I Ödskölts bygdegård visas gamla foton från bygden. Här kommer även Gudrun Rydberg att berätta om Banankungen Folke Andersson, som födde på Ekeliden i Ödskölt.

I Alltorps tinghus håller Jan Helling föredrag om Jättenheim uppe i Markerna och Jan Graf berättar om restaureringen av detta kulturhus. Efter föredraget kommer den nye ägaren till Jättenheim, Jan Graf och hans son Hannes att framföra ett nykomponerat musikstycke som de skrivit till Jättenheims ära. Det kommer alltså att bli världspremiär i Alltorps Tingshus .

Inger Waern, som härstammar från Ödskölt, håller föredrag där rubriken är Med änglars hjälp.

I Billingsfors blir det vandring vid Höljerudsforsarna med Ingvar Arvidsson. Kyrkan är öppen och församlingshemmet är Garnverkstaden på plats med prova-på stickning, virkning samt pyssel för barn.

På Ön leder Billingsfors gymnastikförening yogapass och på Friluftsteatern blir det sagospelet Hej Flundra. Det är Kulturföreningen Strömmar framför en saga för barn och vuxna. Historien är fritt hämtad ur August Bondessons sagoskatt Historiegubbar på Dal.

Projektet stöds av Dalslands Sparbank och Bengtsfors Kommun, och denna premiär är början till att återuppliva Billingsfors Teatersällskap för framtida teater med Friluftsteatern

Efter teatern blir det allsång med gäster. Musik av Lena Strand och Claes-Göran Andersson, sång av PRO-kören Hellre än bra, samt kåseri av Per-Åke Hall.

På Lövåsvallen pågår det ett flertal aktiviteter genom Mics Gym, Steneby Skytteförening och Billingsfors Innebandyklubb.

På plats finns även PRO, Läsbussen Läster och Olle Lindh som visar bilder från Billingsfors.

Dagen avslutas med seriematchen mellan BIF/ÄIF mot Eds FF.

Arrangerade föreningar är Ödskölts bygdegårdsförening, Ödskölts sockengille, Föreningen Alltorp julmarknad, Billingsfors IK, Billingsfors Gymnastikförening, PRO, Billingsfors teatersällskap, Mics Gym, Steneby Skytteförening, Dalskogs tennisklubb och byalag, Västkuststiftelsen, Svenska kyrkan och Garnverkstan.

Bengtsfors

En ny skulptur av konstnären Mathieu Pelletier kommer att invigas i Bengtsfors.
En ny skulptur av konstnären Mathieu Pelletier kommer att invigas i Bengtsfors. Foto: Elin Johansson

På lördag håller Bengtsfors i programmet. Det inleds med invigning av det offentliga konstverket Rötter av Mathieu Pelletier vid strandpromenaden intill Rosellmagasinet.

På Tingshustorget och vid Halmens hus kommer Läsbussen Läster att dyka upp.

På Gammelgården sker det flera aktiviteter. Där firas hembygdsföreningen 100-års jubileum med aktiviteter för barn. Stugorna är öppna och slöjdtrucken kommer.

Det blir en musikalisk 100-årskavalkad med historiska återblickar och modevisning. Roger Karlssons husband, med Lisa Stavvik Hitti, Rebecca Proba, Viktoria Karlsson med flera framträder.

Det blir också besök av den skandinaviska kvinnliga folkmusiktrion Huldrelokk.

Kaffestugan är öppen och i Halmens hus blir det guidade visningar och slöjdare i arbete och slöjdande med barn.

Nere i centrum håller Frivilligcentralen i ett antal aktiviteter i sin lokal vid Centralbacken. Här blir det show med Lilla bandet från Färgelanda, körer från Pingstkyrkan och Missionskyrkan medverkar Frivilliga resursgruppen visar sin verksamhet. Här blir det också hattparad med priser, samt servering.

Dagen arrangeras av Bengtsforstraktens hembygdsförening, Halmens hus, Sensus, Frivilligcentralen Förgätmigej, Föreningen Kalas utan gränser och Frivilliga Resursgruppen.

Steneby

Förra året visades jättegrytorna i Steneby när man hade sin dag där.
Förra året visades jättegrytorna i Steneby när man hade sin dag där. Foto: Tommy Löfgren

I år avslutas Bengtsfors kulturvecka i Steneby på söndag.

I Steneby bygdegård visas äldre trä- och metallslöjd från trakten. Medlemmar ur Dalslands Skrivarförening medverkar med uppläsningar under dag.

Riksspelmannen Einar Hansander berättar om spelmän från Steneby och spela deras låtar. Han kom nyligen ut med en bok om spelmän från de västra delarna av landskapet.

Det blir servering och hit kommer även Läsbussen Läster.

Lästviks säteri håller öppet och bjuder bland annat på en happening i Birgits Garderob,

Arrangörer är Steneby bygdegårdsförening, Steneby hembygdsförening, Dalslands skrivarförening och Lästviks säteri.

Not: Uppgifterna baseras på tillgängliga uppgifter när artikeln skrevs.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsforstraktens hembygdsföreningBillingsfors IKBäckeforsBäckegårdenDals LångedDalslands SparbankElin SegerlindGammelgårdenGustavsforsJonny AnderssonLångeds Folkets husNyheterNöje/KulturRexcellRosellmagasinetStefan ÅbomSteneby BygdegårdsföreningSteneby konsthallStenebyskolanStig BertilssonTherese KarlssonTisselskogVästkuststiftelsenÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.