• idag
  29 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  21°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kulturutbud i överflöd

Ledare
PUBLICERAD:
Bruksmuseet med kvarn i Gustavsfors - ett av många inslag under kulturveckan i Bengtsfors.
Foto: Tommy Löfgren
Detta veckoslut och kommande vecka kan ingen torgföra åsikten om att Dalsland skulle vara en kulturfattig bygd.

Kulturveckan i Bengtsfors kommun inleds och pågår till den 4 augusti med imponerande innehåll som inkluderar alla tätorter som finns i kommunen.

En ordentlig mönstring görs med över 60 arrangemang. Det är teater, visning av bilder, konst, museer och kyrkor som är öppna, bygdegårdar, musikaliska inslag, hantverk, traditioner, visningar och vandringar och idrottshistoria.

Med tanke på att sommaren samtidigt verkar infinna sig på allvar får vi innerligt hoppas att det inte blir för varmt, så att deltagare och arrangörer får svårt att orka.

I grannkommunen Åmål pågår när detta läses, som bäst årets Bokdagar i Dalsland som hör och häpna genomförs för 19:e året.

Det har blivit ett stabilt inslag i kulturlivet sedan starten i Håverud för snart två decennier sedan och lockar tunga deltagare från hela landet.

Till allt detta kan läggas ett "ordinarie" kulturutbud som i vanlig ordning blommar upp över sommaren. I Färgelanda och Ed liksom i Bengtsfors är det musikaliska utbudet särdeles brett mycket tack vare kyrkorna. Musik i sommarkväll i ett flertal kyrkor, spelträff i Anebro, konsert med Robin Rösehag, Power of Joy, barndag i Ed, trivselkvällar och konserter. Allt inom spannet av ett tiotal dagar. Mötesplatser som Folkparken Valhall som fyller 90 år liksom Gammelgården 100 år kompletterar med fler arrangemang. I Fengersfors finns bruket med sitt breda innehåll av begivenheter.

Det är imponerande. Ändå klagas det vissa övriga tider under året på att det händer för lite, och att de små kommunerna har svårt att vara attraktiva med sitt kulturutbud, för att locka till inflyttning och behålla sina invånare.

Lite ligger det i det. Hösten i Dalsland liksom senvintern kan vara en smula dyster på kulturfronten, även om det finns eldsjälar som ser till att något "händer". Man får ha klart för sig att Dalsland är glest befolkat, vilket ibland underskattats. Mötesplatserna är dessutom fler under sommaren då utescener och liknande kan utnyttjas.

Det är ingen tvekan om att kulturutbudet i en vid bemärkelse är väldigt viktigt för att en bygd ska vara lockande. Visst går det att resa en bit inom regionen för att ta del av det överflöd som exempelvis finns i Göteborg. Men det är en bra bit om det ska ske ofta. Kulturbruket på Dal, i Mellerud är exempel på en genomtänkt och bra mötesplats som fungerar väl.

Just mötesplatserna för arrangemang är ett problematiskt kapitel i små kommuner, i synnerhet om de geografiskt ser ut som Bengtsfors med befolkningen utspridd på åtskilliga småorter. Det blir dyrt att upprätthålla standard och kvalité. Att ge plats för kulturen är mot den bakgrunden en viktig uppgift för våra politiker. Innehåll att fylla mötesplatserna med verkar inte saknas, om man planerar ut inslagen över året.

Samtidigt kan det vara på sin plats att påminna om det viktiga i att publiken tänker på att uppskatta den, oftast ideella, möda som läggs ned genom att delta. Det är en nog så viktig hyllning till alla dem som lägger ned ett stort arbete.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.