Vad är det som händer med Baldersnäs jordbruk?

Insändare
PUBLICERAD:
Får på Baldersnäs förra sommaren.
Foto: Thomas Wallin

Öppna landskap. Jag vandrar runt på Baldersnäs som Jag gjort så många gånger. Eftersom jag inte längre är bosatt i Dalsland utan kommer på besök då och då märker jag att något håller på att hända med markerna. Förr fanns det kor, får, getter och hästar i hagarna, det odlades och skördades. Nu ser jag hur det växer igen, inga djur alls trots nybyggd hall för får, stor tom ladugård, många små inhägnade hagar där det förr fanns getter växer helt igen. Till min förvåning är en skylt uppsatt på laduväggen som talar om ”Här har gjorts en investering för att utveckla landsbygden” Under står Länsstyrelsen Västra Götalands Län och bredvid EU:s flagga och texten: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsområden.

Vad menas? Får man bidrag för att bygga upp för att sedan lägga ner allt? Det känns som ett stort slöseri. Det måste väl ligga i regionens intresse att få tillbaka ett levande jordbruk med betande djur och odlingar. Miljöpartister? Centerpartister? Vad säger ni?

Elisabeth Ågren

Undrande vän av Baldersnäs

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.