Kommunen svarar: Målet är att så få som möjligt behöver flyttas

Insändare
PUBLICERAD:
Kenneth Gustavsson (C)
Foto: Anna Nyberg

Vi tackar insändaren för frågorna som ställts oss, och kommer här med svar på frågorna.

Det kommer att finnas totalt upp till 57 platser att tillgå i våra särskilda boenden fram tills avdelning Björkens ombyggnad beräknas vara klar innan halvårsskiftet år 2020. Därefter ökar antalet potentiella platser till totalt 65. Det innebär att det fram tills dess finns samma antal avdelningar och boendeplatser som idag, totalt 45 permanenta rum på 4 avdelningar, samt en avdelning med 7-12 korttidsplatser. Det är inte frågan om någon neddragning av platser.

Som insändaren korrekt påpekar så finns det efter färdigställande av avdelning Ängen vid Hagalid 7 rum att erbjuda, vilket inte kommer att räcka till vid Björkens ombyggnad. Nedan beskriver hur processen kommer se ut fram till avdelning Björken på Hagalid är färdigställd våren/sommaren 2020.

Vid nämndens sammanträde 25 juni fanns det 42 beslut om särskilt boende. Edsgärdet har i dag 19 rum och kommer i september öppna upp ytterligare 10 rum av de sista 19 färdigställda, men avvaktar med en avdelning som har 9 rum tills ombyggnaden av Björken startar i februari 2020. Vid Hagalid finns det i september 16 rum på avdelning Björken som används som tidigare fram tills man ska påbörja denna sista etapp i upprustningen av äldreboendena i Dals-Ed. Bedömningen är att dessa platser kommer att täcka behoven för dem som får biståndsbeslut om en plats på våra äldreboenden i Dals-Eds kommun.

Platser Sep 2019: Edsgärdet 29 rum, Hagalid Björken 16 rum, Korttids 7-12 platser = 57 platser

Platser Feb 2020: Edsgärdet 38 rum, Hagalid Ängen 7 rum, Korttids 7-12 platser = 57 platser

Personalrekrytering är något vi hela tiden arbetar med och i dagsläget finns det ett grundbehov av 14 tjänster inom våra olika verksamheter i Socialnämnden. Vi ser att den rekrytering som gjorts under våren motsvarande 11 tjänster kommer att behövas utifrån detta.

När Avdelning Björken på Hagalid är färdigställd kommer socialförvaltningen att se över vad vi kommer att använda denna avdelning till. Om det blir ett traditionellt biståndsprövat Särskilt boende, ett trygghetsboende där man bor med mindre insatser eller något annat kommer vi då få ta ställning till. Allt utgår ifrån hur utvecklingen i kommunen ser ut, och vilka behov som finns. Vi har även arbetat efter principen att det ska bli så få flyttningar av våra äldre som möjligt för att bibehålla kontinuitet, vilket vi hittills har lyckats väl med.

Kenneth Gustavsson (C)

Socialnämndens ordförande i Dals-Ed

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.