Hoppa till huvudinnehållet

Pappers firar 100-årsjubileum med bok

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Jan-Roger Wennersten och Stein Begby på Pappers avdelning 113 tycker att det blivit en mycket bra bok.
Jan-Roger Wennersten och Stein Begby på Pappers avdelning 113 tycker att det blivit en mycket bra bok. Foto: Conny Hultgren

Det är nu 100 år sedan fackförbundet Pappers startade avdelning 113 i Billingsfors. Det firar man med att ge ut en bok där historien om facket, bruket och samhället Billingsfors skildras.

Boken har skrivits av Lena Grönlund. För foto och layout svarar Patrik Olofsson.

– Vi är väldigt nöjda med deras arbete. Det har blivit en mycket fin bok, säger Jan-Roger Wennersten, ordförande för Pappers avdelning 113.

Boken har tryckts upp i 600 exemplar. Den går ut direkt till fackavdelningens medlemmar, men finns också att köpa via fackexpeditionen på bruket.

Boken innehåller intervjuer gjorda med profiler som arbetat på bruket, fackligt aktiva, men också representanter från arbetsgivarsidan. Författaren har även grävt i arkiven efter historiska fakta. Historien om bruket i Billingsfors är bland annat en berättelse om att överleva kriser.

Liknas vid en humla

I ett kapitel liknas Billingsfors bruk vid en humla. Humlan ska egentligen inte kunna flyga, men det vet hon inte så hon flyger ändå.

– Enligt marknadsekonomins lagar borde Billingsfors bruk ha varit nedlagt många gånger om. Men det lever vidare, efter en snart 300-årig berg- och dalbana, och går dessutom riktigt bra, skriver Lena Grönlund.

Stein Begby är huvudskyddsombud på bruket. Han tycker att liknelsen med humlan är bra.

– Här i Billingsfors, i mitt den dalsländska naturen, i glesbygden, har bruket funnits sedan 1738. Då var det järnbruk. 1868 stod sedan Dalslands kanal klar. Kanalen användes av bruken till att skeppa produkter ut mot hela världen. I dag används kanalen i stället till turismen. Men bruket finns kvar och det händer saker hela tiden.

Febril aktivitet

Detta är lätt även för en besökare att konstatera. I sommar råder en febril aktivitet.

Just nu bygger bruket om sodapannan.
Just nu bygger bruket om sodapannan. Foto: Conny Hultgren

Stora kranar finns på området och omkring dessa pilar arbetare iförda hjälmar fram och tillbaka. Bruket bygger om sodapannan och byter ut kokare. Åtgärder görs även för att miljöanpassa verksamheten till nya EU-regler. En storinvestering på 230 miljoner kronor för den finska ägaren Ahlstrom-Munksjö Paper.

– När arbetet är klart är företagets mål att kunna producera 80 000 ton massa per år. I dag produceras 68 000 ton, säger Stein Begby.

De stora produkter som produceras är spantex (en balansfolie som används inom möbelindustrin) och tunnpapper. Massan tillverkas främst för den egna verksamheten. Resten säljs till koncernens övriga bruk.

Missnöje med löner

– Vi ser framtiden an med tillförsikt. Det vi är minst nöjda med är lönenivån, säger Stein Begby.

Arbetarna på Munksjö Paper i Billingsfors ligger i botten av lönelistan över bruken i Sverige.

– Däremot ligger vi bra till när det gäller försäkringar. Där har vi bättre villkor än många andra, säger Jan-Roger Wennersten.

Säkerheten på bruket

För några år sedan, 2011, inträffade en tragisk dödsolycka på bruket. Den skildras också i boken.

Jag skulle nog vilja säga att det överlag är säkerheten och arbetsmiljön som har varit de viktigaste förändringarna under fackets 100 år. /Stein Begby, huvudskyddsombud

– Rutinerna och säkerheten har blivit bättre sedan dess. Jag skulle nog vilja säga att det överlag är säkerheten och arbetsmiljön som har varit de viktigaste förändringarna under fackets 100 år.

– För 100 år sedan satt arbetarna på en sockerlåda direkt intill maskinerna och arbetade manuellt. I dag sitter man i manöverrum och styr processerna via datorer, säger Stein Begby.

Jan-Roger Wennersten nickar instämmande.

– Folk slet ut sig och levde betydligt kortare tid än vad man gör i dag, säger han.

Slimmad organisation

Samtidigt har jobben blivit färre eftersom mer av arbetet har blivit maskinellt.

– Billingsfors är ett av världens mest slimmade bruk med tanke på bemanningen, säger Stein Begby.

Totalt på bruket, tjänstemän inräknade, finns i dag cirka 330 helårsanställda.

Artikeltaggar

Ahlstrom BillingsforsBillingsforsJan-Roger WennerstenLena GrönlundLitteraturPappersPatrik OlofssonStein Begby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.