Hoppa till huvudinnehållet

Hon skriver deckare om Bengtsfors

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Laila Karlsson med pseudonymen Lager skriver just nu på en deckare där handlingen är förlagd till Bengtsfors. Bland annat i skogen vid Sågudden.
Laila Karlsson med pseudonymen Lager skriver just nu på en deckare där handlingen är förlagd till Bengtsfors. Bland annat i skogen vid Sågudden. Foto: Conny Hultgren

När hon var liten skrev hon små teaterpjäser. Släkt och grannar kom och tittade när hon spelade upp dem hemma i Bengtsfors. I dag skriver hon deckare. Den senaste utspelar sig i just Bengtsfors.

Hon skriver under pseudonymen Laila Lager. Egentligen heter hon Laila Karlsson och bor i Åmål, med skrivarstuga i Ärtemark.

– Min mamma hette Lager som flicka och jag ville använda hennes namn när jag skriver böckerna. Lager är ett gammalt soldatnamn, berättar Laila Karlsson.

Hennes första bok heter Barnatro och utkom 2018. Den handlar om två mord kopplade till ett pedofilnätverk. Nätverket visar sig så småningom ha sin grund i ett frikyrkosamfund.

– Jag har själv bekostat boken genom att ge ut den på Recito förlag. Sedan tog förlaget Lind & Co kontakt med mig. De ville göra en ljudbok av den och skriva kontrakt för fler böcker.

Brud i svart

Uppföljaren är nästan klar. Den släpps i höst, precis som ljudboken, och har arbetsnamnet Brud i svart.

– Boken utspelar sig i Ärtemark, Bengtsfors och Kråkviken på 1600-talet och den handlar om ond, bråd död. Under den tiden händer det saker som även har bäring på det som sker i dag, säger Laila Karlsson.

Delar sin mors intresse

Boken kommer bland annat att handla om en verklig person som fanns i Bengtsfors på 1970-talet. – Det var en psykiskt sjuk man som brukade klä ut sig till damen i svart (troligen inspirerad av Arne Mattssons film med samma namn från 1958).

Varför skriver du om otäcka saker?

– Jag delar nog min mammas intresse här. Alltid när vi gick till den lokala videobutiken för att hyra en film så skulle hon ha det mest hemska de hade, säger Laila Karlsson med ett skratt.

Artikeltaggar

BengtsforsDeckareLaila KarlssonLitteratur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.