Hoppa till huvudinnehållet

De laddar för ett gränslöst knytkalas

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Irene Malmberg, Marie-Therese Harfouche och Julia Harb representerar Studieförbundet Sensus och föreningen Kalas utan gränser som arrangerar ett knytkalas på Kanalgården på söndag.
Irene Malmberg, Marie-Therese Harfouche och Julia Harb representerar Studieförbundet Sensus och föreningen Kalas utan gränser som arrangerar ett knytkalas på Kanalgården på söndag. Foto: Conny Hultgren

På söndag arrangerar föreningen Kalas utan gränser och Studieförbundet Sensus ett knytkalas vid Kanalgården i Bengtsfors. Det blir även arabiska, afrikanska och svenska danser, sång och musik. Barnaktiviteter utlovas också.

– Vi uppmanar alla som vill att ta med hembakta bullar och kakor. Det får gärna vara bakverk från många olika länder, säger Marie-Therese Harfouche från föreningen Kalas utan gränser.

Föreningen har arrangerat olika evenemang sedan ett tiotal år tillbaka.

Integrationssyfte

– Det brukar bli ett par, tre evenemang per år. I augusti kommer vi också att finnas på plats under festivalen Glupsk på Dalsland i Fengersfors, säger Marie-Therese Harfouche.

Syftet med all verksamhet som föreningen Kalas utan gränser arrangerar är att stärka integrationen.

Flera olika danser

– Vi tycker att det är viktigt att vara med och stötta det här. Under söndagens tillställning kommer det även att bli traditionell arabisk, afrikansk och svensk dans. Besökarna kommer också själva att få möjlighet att prova på kenyansk dans, säger Irene Malmberg på Sensus.

På Sensus arbetar även Julia Harb som har förberett mycket av söndagens event.

– Det kommer att bli många lekar för barn som till exempel säckhoppning. Vi har även satt ihop en tipspromenad med frågor som handlar om kulturhistorien i olika länder, säger hon.

Söndagens knytkalas vänder sig, i likhet med tidigare evenemang, till alla. Nya och gamla svenskar.

– Vi vill skapa mötesplatser där invandrare och svenskar kan träffas, säger Marie-Therese Harfouche.

Fest hela tiden

I Mellanöstern är det tradition att man har fest hela tiden. Det vill invandrare ha även i Bengtsfors. /Marie-Therese Harfouche

– Knytkalaset är ett tillfälle att se och lära av varandras kulturer. I Mellanöstern är det tradition att man har fest hela tiden. Det vill invandrare ha även i Bengtsfors, fortsätter hon.

Irene Malmberg är imponerad över det arbete som Kalas utan gränser har genomfört under årens lopp.

– Det har hänt mycket sedan ni startade de här evenemangen. Ni i föreningen Kalas utan gränser har ju verkligen varit en glädjespridare här i Bengtsfors, säger Irene Malmberg.

På söndag finns det alltså möjlighet att ta del av ännu ett evenemang.

Artikeltaggar

BengtsforsDansIrene MalmbergJulia HarbKalas utan gränserMarie-Therese HarfoucheNöje/KulturSensus

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.