Tankar inför helgen: Jul, påsk och...!

Familj
PUBLICERAD:
Midsommartider.
Foto: Helena Lindgren
Vid en familjegudstjänst i Kungsholms kyrka för 60 år sedan frågade prästen: Vilka är de tre stora högtiderna? (På den tiden frågade man barnen i familjegudstjänster, men inte annars)

En femårig pojke svarade: Jul, påsk och midsommar.

Femåringen lärde sig redan då av prästen, nio år innan sin konfirmation på just Pingstdagen, att jul, påsk och pingst var de tre stora högtiderna, som alla hade annandagar.

Senare har han lärt sig att kyrkoåret är uppbyggt på dessa högtider och att pingsten liksom påsken är en av de stora judiska högtiderna.

Men femåringen har lärt sig en annan sak också, att också han hade rätt. Jul, påsk och midsommar är de tre största högtiderna i svenskt folkliv. Svenska akademins ordlista har fler sammansatta ord med dessa högtiders namn än med några andra högtider. Det är djupt inrotat hos gemene man att fira midsommarafton, som i år kommer på årets lägsta dag.

Som kyrka måste vi och vill anknyta till detta

Paulus visade i sitt tal i Aten vikten av att knyta an till människors tankar. Genom att fira midsommar visar vi i kyrkan att möter våra medmänniskor där vi är.

Genom att på söndagen fira Johannes döparen, som föddes ett halvår före Jesus bygger vi på med ett värdefullt tillägg. Johannes betyder Gud är nådig.

Därför önskar jag som var den femårige pojken för 60 år sedan. Glad midsommar med en önskan om att du ska upptäcka att Gud är nådig.

Ingemar L Scott

Präst i Dals-Ed

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.