Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen går till Ivo om vårdcentralen

Publicerad:
Åmåls kommun framför i en skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg hård kritik om hur Västra Götalandsregionen agerade när regionen stängde Balderklinikens vårdcentral i Åmål.
Åmåls kommun framför i en skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg hård kritik om hur Västra Götalandsregionen agerade när regionen stängde Balderklinikens vårdcentral i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls kommun vänder sig till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med hård kritik på hur det gick till när Västra Götalandsregionen brådstörtat stängde Balderkliniken i Åmål i april.

I ett par dagar stod 12 000 Åmålsbor utan lokal vårdcentral. Och kommunen saknade till att börja med helt information om vart exempelvis hemvården och hemsjukvården skulle vända sig för läkarkontakt.

En myndighet kan inte anmäla en annan myndighet till Ivo, så rent formellt lämnar Åmåls kommun synpunkter på vårdcentralsstängningen och hur den genomfördes.

Det är hård kritik som framförs. Åmåls kommun gick på förmiddagen onsdag den 10 april in i stabsläge, eftersom kommunledningen bedömde att det fanns omedelbar fara för Åmålsbors liv och hälsa. Då visste inte kommunen alls hur Åmålsbornas tillgång till grundläggande primärvård såg ut.

– Det här är en såpass stor samhällsstörning att vi ser det som att vi behöver gå vidare med den. Nu var det ändå så väl, att ingen kom till skada, så gott jag vet. Men det här är en allvarlig brist som behöver belysas. Det lär inte vara sista gången en vårdcentral stänger i Sverige och vi vill undvika att någon hamnar i den här situationen igen. säger Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S).

Han har tagit initiativet till att kommunen ska vända sig till Ivo, och har även skrivit under skrivelsen på delegation av krisledningsnämnden.

Västra Götalandsregionen har informerats i förväg om att Åmål lämnar in den här skrivelsen, känner till kritiken och har dessutom tillsatt en egen haveriutredning.

“Direkt olämpligt”

Åmåls kommun beskriver det för Ivo att “Beslutet om en omedelbar stängning har fått konsekvenser för patientsäkerheten både för invånarna i Åmål och hemsjukvårdens patienter. Patientsäkerheten äventyras och flertalet negativa konsekvenser och risker kunde ha undvikits eller minimerats med en bättre planering från regionens sida. Generellt ser kommunen en fördröjd, och i vissa fall utebliven vård och behandling som ett resultat av otillräckliga primärvårdsresurser.”

Kommunen skriver också att det var “direkt olämpligt att fatta beslut om omedelbar stängning när det inte fanns något alternativ att tillgå och som var kommunicerat med kommunen och dess invånare.” Kommunen säger sig fortfarande sakna en tidsplan och besked om när tillgången på primärvård i Åmål kan förväntas vara normalt igen.

Var inte meningen

Åmåls kommun kritiserar inte beslutet om stängning i sig, det hör inte till kommunens ansvarsområde. Men är högst kritisk till hur stängningen genomfördes. Det är hårda ord i skrivelsen för att komma från en kommun till en annan myndighet. Michael Karlsson förstår att det kanske inte hör till vanligheterna, men vill inte kalla det för drastiskt:

– Det drastiska beslutet tog någon annan, utan dialog och utan att vara klar över konsekvenserna, säger han.

– Regionen säger att det inte var meningen att Åmålsborna skulle vara utan vårdcentral i 48–50 timmar, att det inte alls var tänkt så. Men det var så det blev.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBalderklinikenIvoMichael KarlssonPrimärvårdVård och omsorgVårdcentralerVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.